Zákaz dovozu ruské ropy do EU podpoříme, řekl Fiala. Musí se ale navýšit kapacita ropovodů

Petr Fiala

Brífink po jednání vlády

Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude navýšena kapacita ropovodů, které ji mohou do Česka dopravit. Ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely (STAN) má kabinet krizový plán pro případ ostřižení od ruského plynu. Pro domácnosti, nemocnice i kritickou infrastrukturu „bude vždy plynu dost“, zdůraznil.

„Aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku, potřebujeme k tomu solidaritu evropských zemí. Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie, a to v případě, že bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které ji mohou do Česka dopravit,“ řekl Fiala po jednání kabinetu.

Vláda se podle něj snaží dosáhnout odkladu na dva, případně tři roky. „Pak bude připravena podpořit šestý evropský sankční balíček,“ dodal premiér.

Evropská komise (EK) navrhuje mimo jiné do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podobný postoj jako ČR má Slovensko. Podle ministra hospodářství Richarda Sulíka země souhlasí se zákazem dovozu ruské ropy do EU, žádá ale tříleté přechodné období.

Pro domácnosti bude plynu dost

Podle Síkely má Česko krizový plán pro případ ostřižení od ruského plynu. „Plán máme, vychází z platných norem a předpisů, ale my ho průběžně aktualizujeme a děláme si přehled největších prodejců plynu. Také se připravujeme se na situaci, že by se dodávky plynu musely krátit,“ připustil ministr.

„Znovu chci uklidnit občany, že pro domácnosti i kritickou infrastrukturu a nemocnice bude plynu vždy dost,“ uklidnil. Česko podle něj plní zásobníky podle možností.

Tagy: