Babiš by měl být zticha. Za inflaci může víc on než Putin, říká analytička

Babiš po volbách 2021

Česká republika má třetí nejvyšší inflaci v Evropské unii, i proto by měl být bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) zticha, řekla ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS analytička Lenka Zlámalová. Podle ní za inflací stojí převážně předseda hnutí ANO, nikoliv ruský prezident Vladimir Putin a následky války.

„Pan Babiš by měl být co se týká inflace zticha. Vysoká je kvůli němu víc než kvůli Putinovi. Už před válkou nebyla nízká,“ prohlásila analytička Zlámalová a doplnila, že Česko má třetí nejhorší inflaci v Evropské unii.

„Vzali 900 miliard korun a rozházeli je na různé věci, jako byly bonusy pro seniory a podobně,“ vytkla někdejšímu premiérovi Babišovi. Kromě vysokých cen energií a nákladů spojených s ruskou invazí na Ukrajině tak vláda bojuje i s následky jeho vlády.

Podle komentátora Petra Koláře je válka objektivním důvodem vysoké inflace, ale „není divu, že opozice to hraje tak, jak to hraje“. Hnutí ANO například vládu kritizuje za „cílenou“ pomoc lidem. Babiš navrhoval pomoc plošnou, která by podle něj byla rychlejší a efektivnější.

Ve vysílání CNN Prima NEWS oba hosté okomentovali i kritiku prezidenta směřující k předsedkyni Poslanecké Sněmovny Markétě Adamové Pekarové (TOP 09). Zeman totiž v nedělní Partii uvedl, že Pekarová je prokletím české politiky.

Pekarová je slabý článek

„Paní Pekarová kromě jiného proslula výrokem, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, což je přesný protiklad politické demokracie, kde má opozice klíčovou roli a rozhodně nesedí, nešoupá nohama a nemlčí,“ řekl prezident v Lánech.

Zlámalová takovou kritiku vnímá jako nevkusnou, avšak uznává, že se trefuje do slabého článku vládní koalice. „Pekarová není brilantní rétor, říká spoustu slov a propásla mnoho příležitostí mlčet,“ podotkla s tím, že Zeman si nenechal ujít příležitost předvést svůj „ostrovtip“.

„Věděla, proč nechce být ministryní. Má limity a na ty útočí Miloš Zeman,“ řekla. Podobně předsedkyni Sněmovny vnímá i Kolář. „Není to myslitelka ani rétorka, Zeman i Klaus jí pohrdají a leckdy není divu, když člověk poslouchá, co říká,“ dodal. Politička však získala od voličů velkou podporu, v Praze získala téměř 50 tisíc preferenčních hlasů.

Tagy: