Fiala: Rozhodovat o svém platu je nemorální. I my jsme se chovali jako populisté

Petr Fiala

Co na to premiér - 9.10. v 21:00

Zvyšování platů u politiků zatím není žádným rozhodnutím vlády. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda kabinetu Petr Fiala (ODS). Zmínil, že podle něj je nemorální rozhodovat o vlastním platu. Fiala mimo jiné zkritizoval dřívější i současné zákonodárce, včetně sebe, že v minulosti populisticky hlasovali pro zmražení platů ústavních činitelů.

„Zatím to žádné rozhodnutí vlády není. V minulosti jsme prokázali, že docela cítíme s tím, jak lidé uvažují,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS. Upozornil tak na to, že diskusi o zvyšování platů vyvolal Ústavní soud.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborné vztahy mezi Prahou a Varšavou. Češi jsou u nás nejvítanějšími hosty, vzkázal Tusk

„Není to náš úmysl ani cíl. Je to důsledek rozhodnutí Ústavního soudu, které je třeba nějakým způsobem respektovat. Musíme připravit návrh, který zajistí soudcům či státním zástupcům nějaké navýšení platu,“ dodal premiér.

Nastavením platů poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších vysokých funkcionářů se musejí politici znovu zabývat poté, co Ústavní soud zrušil zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů odporuje ústavnímu pořádku. Ústavnost snížení platů u politiků ale Ústavní soud v rozhodnutích nezpochybnil.

„Budeme hledat řešení, které není jednoduché,“ sdělil Fiala s tím, že bude těžké „rozpojit“ platy jednotlivých ústavních činitelů. Pokud politici nezakročí, plat řadového poslance by podle předběžných dat stoupl příští rok o 14 tisíc na 116 400 korun. Plat prezidenta republiky by mohl činit 388 tisíc korun, o 46 800 korun víc než teď. Předsedové obou parlamentních komor a premiér by pobírali 312 500 korun, místopředsedové Sněmovny a Senátu i ministři pak 222 tisíc korun.

Fiala ve studiu CNN Prima NEWS kritizoval dřívější i současné zákonodárce, včetně sebe, že v minulosti populisticky hlasovali pro zmražení platů ústavních činitelů. „Je v podstatě nemorální rozhodovat o svém platu. Je to i nepříjemné. Tak proč to máme dělat? Protože mnozí naši předchůdci – a my bohužel také – byli populisti. Místo, aby nechali automat, do kterého by nikdo nemusel zasahovat, tak do něj pořád zasahovali a zmrazovali platy,“ uvedl.

„Platy po zmrazování logicky skokově rostou. Pak to nedává smysl a nikdo si s tím neví rady. Kdyby platy politiků byly jednou nastaveny a zvyšovaly by se podle určitého mechanismu, nikdo by do toho nemusel zasahovat,“ dodal Fiala.

Tagy:
peníze politika ODS Petr Fiala platy politici vláda Ústavní soud České republiky Co na to premiér