Výborné vztahy mezi Prahou a Varšavou. Češi jsou u nás nejvítanějšími hosty, vzkázal Tusk

Donald Tusk a Petr Fiala

Fiala a Tusk na tiskové konferenci

Úsměvy, podobné hodnotové postoje i oboustranný zájem ještě více prohloubit už tak výbornou spolupráci. Tak by se dalo popsat středeční jednání představitelů českého a polského kabinetu v Praze. Podrobnosti na odpolední tiskové konferenci představili premiéři Petr Fiala a Donald Tusk.

„Česko a Polsko jsou skuteční spojenci, kteří mají podobné postoje na celou řadu otázek. Naše vztahy jsou úzké a přátelské,“ řekl Petr Fiala novinářům po společném jednání obou vlád ve Strakově akademii a Lichtenštejnském paláci. Setkání se účastnilo celkem 26 členů dvou kabinetů. Šlo tak o dosud největší mezivládní konzultaci, kterou Praha a Varšava vedly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda je opět kompletní. Prezident Pavel jmenoval nové ministry, Fiala připomněl hlavní úkoly

Mezi hlavní diskutovaná témata patřila mimo jiné přeshraniční spolupráce, energetická bezpečnost, spolupráce v oblasti jaderné energetiky, výstavba dopravní infrastruktury, migrace či protipovodňová ochrana.

Politici hovořili také o podpoře Ukrajiny, která se již třetím rokem brání ruské invazi. „Obě země jsou v otázce ruské invaze jasnými spojenci v rozhodné podpoře Ukrajiny proti ruskému agresorovi,“ zdůraznil Fiala, s čímž Tusk jednoznačně souhlasil.

Polský premiér kromě jiného vyzdvihl témata jaderné energetiky či turistického ruchu. „Musím říct, že Češi jsou nejvíce vítanými hosty na polské půdě. Můžete věřit, že to bude ještě příjemnější,“ sdělil Tusk s ohledem na prohlubování dopravní i turistické spolupráce obou zemí. Prahu pak označil za jedno z nejpopulárnější míst.

Česká vláda kromě Polska pořádá pravidelná jednání také s ukrajinským či izraelským kabinetem. V případě Slovenska konání mezivládních konzultací pozastavila letos v březnu, a to kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Jde zejména o postoj k Ukrajině.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Vláda je opět kompletní. Prezident Pavel jmenoval nové ministry, Fiala připomněl hlavní úkoly

Tagy: