Fiala: Sedět za Bidenem? Úspěch pro Česko. S Karlem III. vzpomínal na setkání v Brně

Petr Fiala v Londýně

Tisková konference Petra Fialy po pohřbu Alžběty II.

Během státního pohřbu královny Alžběty II. zastupoval Česko v Londýně premiér Petr Fiala (ODS). Toho britský protokol usadil hned za amerického prezidenta Joe Bidena. Podle předsedy české vlády to byla pro tuzemsko pocta a úspěch. Fiala to řekl novinářům na tiskové konferenci. Uvedl rovněž, že si na nedělní recepci krátce popovídal s novým králem Karlem III., se kterým se bavil i o jeho návštěvě na Masarykově univerzitě v Brně, kde byl Fiala v té době rektorem. Britský panovník si prý na společné setkání vzpomněl.

„Moje účast byla důležitá, protože Česká republika zde musí být zastoupena pokud možno na nejvyšší úrovni. Pohřeb navštívilo velké množství hlav států a panovníků a měl jsem tak možnost se s řadou státníků setkat a vyjádřit hlubokou účast jménem České republiky,“ řekl premiér v úvodu tiskové konference.

S novým králem měl prý příležitost si zavzpomínat na společné setkání v minulosti. „Měl jsem možnost krátce mluvit s králem Karlem III., připomněl jsem mu jeho návštěvu Masarykovy univerzity, kde jsem byl tehdy rektorem. Pamatoval si to,“ doplnil Fiala.

Podle něj však nebylo možné využít nedělní recepci státníků na žádná politická jednání. „Je to takové zvláštní setkání, protože se to vymyká summitům, kde se obvykle státníci setkávají. Ani zde nebyla příležitost pro nějaká bilaterární jednání. Přesto včera byla příležitost si alespoň pár slov vyměnit s kolegy z ostatních zemí. Bavili jsme se o tématech, která jsou teď aktuální, jako jsou ceny energií či válka na Ukrajině. Není to akce, kde by tato jednání stála v popředí,“ vysvětlil předseda vlády.

Na dotaz CNN Prima NEWS, jak hodnotí zasedací pořádek na pohřbu, kde seděl hned za americkým prezidentem Bidenem, odpověděl: „Stihli jsme se pozdravit, tady to byl ještě přísnější formát, než ta recepce. Jsem rád, že Česká republika měla takové místo, je to úspěch České republiky a ukazuje to, jaké pověsti se Česká republika těší.“

Tagy: