Pozvánku na pohřeb Alžběty II. nedostali Trump ani Obama. Odborníci prozradili proč

Donald Trump, Melania Trumpová, Barack Obama, Michelle Obamová a Bill Clinton na pohřbu George H.W. Bushe

Proč neobdržel pozvání na pohřeb Donald Trump ani Barack Obama?

Státní pohřeb zesnulé královny Alžběty II. se koná ve Westminsterské katedrále. Vejde se do ní asi 2 200 lidí. Kromě královské rodiny a představitelů britské vlády se pohřbu účastní také zahraniční státníci či další osobnosti. Pozvánku však neobdržel ani jeden z bývalých amerických prezidentů. Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) šlo o diplomatický tah Londýna, jak se vyvarovat vměšování do politiky USA.

„Bylo učiněno rozhodnutí protokolem Buckinghamského paláce, že bývalí američtí prezidenti pozváni nebudou. Účastní se jen stávající, čímž se ošetřila i otázka přítomnosti či nepřítomnosti Donalda Trumpa,“ uvedl odborník na britskou politiku Marek Bičan.

Pozvánku do Londýna tak neobdrželi Donald Trump, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton ani Jimmy Carter, který za necelé dva týdny oslaví již 98. narozeniny. Právě o něm či o osobě Obamy se často spekulovalo, že by se pohřbu Alžběty II. mohli účastnit.

„Uvažovalo se o tom, že dostane pozvánku Jimmy Carter i Barrack Obama, protože měl s královskou rodinou dobré vztahy, zejména tedy s princem Williamem. Řešila se ale otázka Donalda Trumpa. Bylo by citlivé říct: Obama ano, Trump ne,“ vysvětloval Cyril Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj Britové složitou diplomatickou otázku nakonec vyřešili tím, že pozvali pouze současného šéfa Bílého domu Joea Bidena, a nikoho z jeho předchůdců naopak neoslovili.

„Za tuto záclonu se skryl problém, co s Trumpem. Bylo by opravdu kontroverzní jiného prezidenta pozvat, a jeho ne. Trump by to dramaticky využil ve své volební kampani. Britové si řekli, že se nechtějí montovat do amerických voleb. Šlo o typické diplomatické řešení. Jinak by Obama určitě mezi pozvanými byl,“ zmínil Svoboda. Pohřební ceremoniál Alžběty II. započal v pondělí ve 12 hodin.

Účastní se jej přes 500 světových představitelů. Česko reprezentuje premiér Petr Fiala (ODS). „Akce podobného rozměru nikdy nebyla. Aby se v jeden den v jednu hodinu sešlo 500 lídrů světa. To se stalo poprvé v dějinách,“ dodal Svoboda.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve svém letním sídle Balmoral, které se nachází ve Skotsku. Bylo jí 96 let. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Tagy: