Rozhodovat o euru je jako cestovat rychlovlakem do Brna. Fiala slíbil plnění kritérií

Petr Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (1)

Česká republika musí nejdříve splnit kritéria pro vstup do eurozóny, aby mohla začít debatovat, zda ke společné evropské měně přistoupit. V Partii Terezie Tománkové to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Rozhodování o euru přirovnal k cestování do Brna, při kterém není možné využít rychlovlak, jelikož vysokorychlostní železnice do moravské metropole stále chybí.

„Vedeme debatu, jestli je euro výhodné pro Českou republiku, nebo není. Debata ale začne mít smysl až ve chvíli, kdy budeme plnit kritéria,“ sdělil premiér.

ČTĚTE TAKÉ: Mzdy porostou, náš tlak na ceny potravin zafungoval. Fiala slibuje omezení změn nastavení daní

Rozhodování přirovnal k cestování do Brna. „Kdybych se vás zeptal jestli chcete jet do Brna po dálnici, nebo rychlovlakem, tak vy byste si říkala, proč se mě ptáte na rychlovlak, když žádný není. Nejprve musíme postavit trať a pak se můžeme rozhodovat,“ sdělil předseda ODS.

Proto je podle něj primární, aby vláda začala plnit kritéria pro vstup do eurozóny. „Neplníme maastrichtská kritéria. Chci, abychom je plnili, a pak se můžeme rozhodovat o tom, jestli je pro nás výhodné přistoupit k eurozóně, nebo to výhodné není. Rozhodli jsme se jako vláda, že maastrichtská kritéria chceme splnit,“ vysvětlil svůj postoj.

Zmínil konkrétní kritérium, které hodlá vláda splnit. „Přišli jsme do vlády, kdy podíl deficitu k HDP byl přes pět procent. Za naší vlády jsme velmi razantně toto číslo snížili a příští rok dosáhneme hodnoty 2,2 procenta. Museli jsme k němu směřovat v čase, kdy jsme čelili obrovským výzvám.“

Sám se k otázce přijetí eura snaží stavět neideologicky. „Pokud by se ukázalo, že bude výhodné pro Českou republiku, tak se o tom bavme. Pokud se ukáže, že to výhodné není, tak ho nepřijmeme jenom kvůli tomu, že si někdo myslí, že budeme lepší Evropané,“ vysvětlil.

Tagy:
Brno ODS Petr Fiala Partie Terezie Tománkové vláda Česko Eurozóna