Mzdy porostou, náš tlak na ceny potravin zafungoval. Fiala slibuje omezení změn nastavení daní

Petr Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (1)

Vláda ve zbytku volebního období výrazně omezí počet změn v nastavení daňového systému. V nedělní Partii Terezie Tománkové to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Věří rovněž, že se pozitivně projeví dosavadní reformy a konsolidační balíček a lidem začnou reálně růst mzdy. Slíbil také dokončení důchodové reformy a digitalizace státu.

„Chceme omezit počet změn daní a nastavení daňového systému, aby mělo toto prostředí větší stabilitu. Ta bude po zbytek volebního období. Věřím tomu, že se situace výrazně zlepší,“ řekl v Partii předseda vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečkovo přešlapování je za hranou, večírkem si zničil pověst, říká politolog. Vyměnil by ho

Očekává také zlepšení ekonomické situace občanů. „Všechna média psala v posledním týdnu, že klesají ceny potravin. Ukázalo se, že jsem měl pravdu, že tlak, který jsme vyvíjeli, skutečně funguje. Stejně tak i snížení DPH, i když se tomu mnozí včetně opozice vysmívali. Měly by začít růst reálné mzdy, očekává se někde mezi pěti až deseti procenty. To jsou všechno pozitivní zprávy,“ upřesnil Fiala.

Daří se podle něj také ozdravovat veřejné finance. Česko bude plnit jedno z kritérií pro vstup do eurozóny. „Přišli jsme do vlády, kdy podíl deficitu k HDP byl přes pět procent. Za naší vlády jsme velmi razantně toto číslo snížili a příští rok dosáhneme hodnoty 2,2 procenta. Museli jsme k němu směřovat v čase, kdy jsme čelili obrovským výzvám. Budeme plnit maastrichtská kritéria,“ sdělil.

Schodkový rozpočet považuje za úspěch vzhledem k hospodaření předchozích kabinetů. „Je velmi obtížné dosáhnout vyrovnaného rozpočtu poté, co předcházející vlády měly deficity přes 400 miliard korun,“ popsal Fiala.

Slíbil také dotáhnout chystané reformy. „Budeme pokračovat v důchodové reformě, kdy jsme se domluvili na parametrech, a musíme ji dokončit legislativně. Začnou se projevovat také reformy v oblasti digitalizace. Základní parametry jsme nastavili a teď budeme pokračovat v tom, aby se projevily v životech lidí,“ řekl předseda ODS.

Tagy:
daně ODS Petr Fiala mzdy Partie Terezie Tománkové ceny potravin vláda