Fiala: Udělám vše proti koalici ANO a SPD, Babišovo hnutí ohrožuje bezpečnost země

Premiér Petr Fiala (ODS) a šéf ANO Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Fiala chce zabránit Babišovi ve vládnutí

ANO podle premiéra Petra Fialy (ODS) sklouzává čím dál více k extremistické rétorice a reálně ohrožuje směřování země a bezpečnost. Proto chce udělat vše proti koalici ANO a SPD. Podle předsedy vlády se jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO) stále nesrovnal s porážkami ve volbách.

„Andrej Babiš se stále nesrovnal s volebními porážkami z parlamentních a prezidentských voleb. Jeho jediným programem je Antifiala,“ napsal předseda vlády na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Chtěli jsme vládou zatřást, přiznal Lacina ze STAN. Ať Rakušan radši maká, reagoval Zdechovský

Šéfovi Strakovy akademie vadí, že pod Babišovým vedením hnutí sklouzává k „osobním útokům a extremistické rétorice.“ To podle Fialy reálně ohrožuje zahraničně politické směřování ČR i její bezpečnost. „Budu dělat vše, co je v mých silách, aby tuto zemi nikdy neřídila koalice ANO a SPD,“ dodal premiér.

Bývalý premiér v sobotu na celostátním sjezdu hnutí obhájil pozici předsedy. Protikandidáta neměl a získal 88 hlasů z 98 možných, jeden delegát byl proti. Exkluzivně pro CNN Prima NEWS následně prohlásil, že by se chtěl znovu stát premiérem.

„Byl jsem zvolen předsedou, tudíž jsem lídrem a povedu hnutí do evropských, krajských a sněmovních voleb. A ano, chci být premiérem,“ sdělil Babiš v pořadu Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS.

V neděli pak v pořadu Partie na CNN Prima NEWS řekl, že ODS považuje za hlavního soupeře. „Nešli bychom,“ řekl na dotaz, zda by ANO šlo do koalice s ODS. Občanští demokraté jsou podle něj na cestě sebezničení, protože Fiala se cítí spíše jako šéf koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) než ODS. Koalici s SPD výslovně nevyloučil. „SPD volí 500 tisíc lidí, jsou to naši spoluobčané, máme demokracii, jsou svobodné volby, proč bychom je měli nějakým způsobem vylučovat,“ řekl Babiš.

Prvním místopředsedou ANO se v sobotu podle očekávání stal šéf stínové vlády Karel Havlíček, který obdržel 91 hlasů z 98, protikandidáta rovněž neměl. Řadovými místopředsedy byli zvoleni bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová, dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček a poslanec Robert Králíček.

Na Partii Terezie Tománkové, jejíž hostem byl i Andrej Babiš (ANO), se můžete podívat zde:

Tagy: