Žádné překvapení se nekoná. Babiš bude další dva roky předsedou hnutí ANO, rozhodl sněm

Andrej Babiš na celostátním sněmu hnutí ANO

Babiš zůstává šéfem hnutí ANO

Bývalý premiér Andrej Babiš bude další dva roky stát v čele hnutí ANO, rozhodl v sobotu celostátní sněm hnutí. Nejedná se však o žádné překvapení, jelikož neměl žádného protikandidáta. K dalšímu zvolení do funkce předsedy ANO pogratuloval Babišovi premiér Petr Fiala (ODS). Přeje si, aby se ve Sněmovně choval více jako politik než jako král chaosu, osobních útoků a lží. ANO si také zvolilo místopředsedy, kterými se stali Karel Havlíček, Alena Schillerová, Radek Vondráček a Robert Králíček.

Babiš získal 88 hlasů z 98 možných, jeden byl proti. Prvním místopředsedou se také podle očekávání stal šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček, který obdržel 91 hlasů z 98, protikandidáta rovněž neměl.

ČTĚTE TAKÉ: Zvažoval jsem, že v politice skončím. Sliby vlády ale nahradily prachy, koryta a moc

Řadovými místopředsedy byli zvoleni bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová, dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček a poslanec Robert Králíček.

Nejvíce hlasů, 94, obdržel Brabec, proti jeho zvolení nebyl žádný delegát, čtyři se zdrželi. O jeden hlas méně získala Schillerová, proti byl jeden delegát, zdrželi se čtyři. Pro Vondráčka hlasovalo 92 členů, proti byli tři, stejný počet se zdržel. Králíčka podpořilo 79 delegátů, proti byli tři a 16 členů se zdrželo.

Krajské organizace původně nominovaly celkem osm kandidátů na post řadového místopředsedy, nakonec ale delegáti hlasovali právě o čtyřech. V projevu na sněmu se vzdal nominace v minulosti druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek, už předtím se tak rozhodli poslanci Jana Mračková Vildumetzová, Roman Kubíček a Josef Bělica.

„Nebudu zastírat, že jsem minulý rok několikrát zvažoval, že v politice skončím. Politika pro mě nikdy nebyla cílem mého života ani vrcholem kariéry. Zůstávám kvůli podpoře občanů, které drtí drahota způsobená asociální vládou,“ řekl Babiš ve svém úvodním projevu.

Vyjádřil se také ke své budoucnosti. „Důležité jsou pro mě volby v roce 2025. Chtěl bych vás vést jako lídr. Chci v hnutí zůstat tak dlouho, jak dlouho mě budete potřebovat. Jsem si ale jistý, že ANO tady bude i po mém odchodu z politiky a bude to nadále nejsilnější politické hnutí v zemi,“ řekl Babiš.

Fiala: Babiš slíbil, že kandidovat nebude

Premiér Petr Fiala (ODS) poblahopřál Babišovi k opětovnému zvolení do čela opozičního hnutí ANO na sociální síti X. Při této příležitosti připomněl jeho dva roky staré prohlášení. „Před dvěma lety tvrdil, že je to naposledy, co kandiduje na předsedu hnutí ANO. Při zkušenosti s věrohodností jeho slov nepřekvapuje, že byl dnes opět zvolen předsedou,“ konstatoval premiér s tím, že si přeje, aby se Babiš ve Sněmovně choval více jako politik než jako král chaosu, osobních útoků, polopravd a lží.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) výsledky hlasování sněmu ANO komentovat nechce, protože jde o projev vůle delegátů. „Průběh sněmu nesleduji, takže nemohu glosovat jednotlivé výroky směrem k vládě. Předpokládám ale, že obsahem a formou se neliší od toho, co slýcháme ve Sněmovně. A právě rétoriku bych, vedle absence věcných řešení, vytknul hnutí ANO nejvíce,“ uvedl.

Za neomluvitelné označil výroky ANO o totalitě, okrádání důchodců nebo strašení volebními podvody. „Vedou k oslabování důvěryhodnosti základních institutů demokracie a právního státu. V tomto ohledu jsou Andrej Babiš a jeho věrní hrozbou pro demokracii. Ať se jim to hodnocení líbí, nebo ne. A pro mě je tohle obrovská motivace znovu se s nimi utkat o to, kdo bude tuhle zemi dál spravovat, a uspět,“ dodal Rakušan.

Šéf ANO: Plno lidí díky nám zbohatlo

Od minulého sněmu se asi nejvýraznější personální změna v hnutí odehrála po loňských prezidentských volbách, v jejichž druhém kole Babiš prohrál s Petrem Pavlem. Před hlasováním totiž Babišova protikandidáta podpořili tehdejší místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák i bývalý ostravský primátor Tomáš Macura. Oba už nejsou členy ANO.

„Nemáme žádné problémy,“ uvedl Babiš k situaci ve hnutí. „V rámci hnutí ANO jsme udělali známými plno lidí, plno lidí díky nám i zbohatlo, i v Evropě. Stali se známými, potom nějakým způsobem měli jiný názor. Mají pocit, že zkrátka oni vyhrávali volby, tak teď si to zkusí a uvidíme, jak dopadnou,“ dodal.

Vondrák zakládá nové hnutí O.k. (Osobnosti pro kraj), v nadcházejících krajských volbách bude spolupracovat s hnutím STAN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Česko by mohlo mít euro už za dva roky, řekl Bartoš. „Blábolila Babiše“ vinil z nálepkování

Tagy: