Fiala vyrazil na desetidenní cestu po Asii. Chce se zaměřit na prohlubování spolupráce

Premiér Petr Fiala (ODS) se při své desetidenní cestě po Asii zaměří zejména na prohlubování hospodářské spolupráce se šesti navštívenými zeměmi. Doprovází ho zástupci tří desítek českých firem, kterým chce pomoci uplatnit se na tamních trzích. Předseda vlády to v sobotu večer řekl novinářům před odletem z Prahy.

„Ekonomický význam indo-pacifické oblasti je obrovský, je to nejrychleji rostoucí region na světě. Je důležité, abychom se v těchto zemích angažovali a podporovali aktivity našich firem,“ řekl Fiala před odletem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Váš příběh je oceňován nejen v Česku, gratuloval Fiala baseballistům. Proběhla i výměna darů

Premiér postupně navštíví Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. V každé zemi bude mít program vytvořený podle toho, v jakých odvětvích by se tam mohly české společnosti uplatnit.

Na Filipínách vidí Fiala příležitosti v oblasti letectví, obrany nebo potravinového průmyslu. V Indonésii chce podpořit české firmy v oblasti digitalizace a hydroenergetiky, vidí pro ně potenciál i při plánované stavbě tamního nového hlavního města. V Singapuru chce Fiala jednat o investicích tamních firem v Česku a o posílení spolupráce ve vědě a výzkumu. Ve Vietnamu spatřuje příležitosti v automobilovém nebo obranném průmyslu. Ve středoasijských zemích potom hodlá jednat mimo jiné o dodávkách českých kolejových vozidel pro tamní železnice i městskou hromadnou dopravu.

Předseda vlády uvedl, že podpora státu pro české exportní firmy je obecně důležitá všude ve světě, v asijských zemích je ale její význam mimořádný. „Indo-pacifik i střední Asie mají pro Českou republiku význam nejen z obchodního hlediska, ale i ze strategických důvodů,“ dodal. Už dříve řekl, že by navštívené země mohly vytvářet určitou protiváhu proti Číně při zahraničním obchodu.

Tagy: