Fiala z SPD: Vláda řeže důchodce o peníze. Totální dezinformace, snížíme jim daně, opáčil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a poslanec Radim Fiala (SPD)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a Radim Fiala z SPD se v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS neshodli kvůli připravované důchodové reformě. Opoziční politik řekl, že vláda Petra Fialy (ODS) řeže důchodce o peníze, Kupka ho vinil z šíření dezinformací. Člen Fialovy vlády také řekl, že důchodová reforma by přinesla snížení daní pro pracující penzisty.

Podle Fialy je chystaná reforma pro hnutí SPD nepřijatelná – vadí mu zejména zvyšování věku pro odchod do důchodu. „Nechceme řezat důchodce o peníze, ale přinášet pozitivní motivaci. Kdo chce v 65 letech věku pracovat a těší se dobrému zdraví, tak má mít výhody,“ pronesl.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

Jeho hnutí však údajně iniciovat obstrukce v Poslanecké sněmovně nehodlá. Místo toho plánuje čas v dolní komoře během projednávání důchodové reformy „využít k přesvědčování lidí o škodlivosti celé předlohy“.

To nadzvedlo ze židle ministra Kupku. Připomněl proto, že pozitivní motivace je v návrhu uvedena. Zahrnuje snížení daní pro ty, kteří pracují v důchodovém věku o 6,5 procenta, řekl Kupka.

Ministr následně připomněl, že senioři za poslední roky dostali nejvyšší důchody v historii. Kvůli automatické valorizaci penze vystoupaly přes hranici průměru 20 tisíc korun měsíčně. „Jedná se o navýšení, které nebylo možné vyrovnat v jiných oblastech. Pak ale nemůžete říkat, že bychom měli někoho řezat nebo krátit. To neodpovídá realitě a je to totální dezinformace,“ řekl Kupka.

Kupka představil i některé další pozitiva z připravované důchodové reformy. Podle něj je důležitým krokem sdílení vyměřovacího základu mezi manželi a partnery. „Jde o to, aby manželé měli vyrovnaný finální důchod. Ten je totiž jiný, pokud muži delší dobu pracují a ženy jsou nějaký čas na rodičovské dovolené. V návrhu to může fungovat tak, že vyměřovací základ se rozdělí napůl a pro rodinu bude důchod lepší, “ řekl Kupka.

Fiala označil tento návrh za detail. „My jsme donesli asi pět věcí, které ministr práce Marian Jurečka propsal. Jsou to spíš věci pozitivní motivace. Pokud se ale bude zvyšovat věk odchodu do důchodu, tak náš hlas pro to nedostanete,“ řekl politik SPD.

Tagy:
peníze důchodová reforma Martin Kupka Radim Fiala daň Svoboda a přímá demokracie starobní důchod