Zákaz aut se spalovacími motory je nepřijatelný. Ohrozil by mnoho Čechů, zlobí se Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

Exkluzivní rozhovor s Petrem Fialou

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný. V exkluzivním rozhovoru CNN Prima NEWS to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jádro podle něj musí být mezi podporovanými zdroji energie, nutností je dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak nebude mít Česko dost energie v rozumných cenách.

„Návrh na zákaz automobilů se spalovacími motory by ohrozil existenčně řadu lidí, kteří u nás osobní automobil nepoužívají jako nějaký luxus nebo pro zábavu,“ řekl ve vysílání Fiala. Co se týče jaderné energetiky, je podle premiéra nutné najít v Evropské unii širší koalici zemí, která má zájem to prosadit. Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) nesmí podle Fialy znamenat zchudnutí občanů. Považuje za důležité využít nástroje, které EU nabízí, tak, aby to pro Česko bylo výhodné.

Problémy s drahými energiemi je však potřeba řešit podstatně rychleji. „Potřebujeme krátkodobě vyřešit, že se řada lidí dostává do energetické chudoby, má problémy způsobené růstem cen energií a jde navíc o problémy existenčního rázu,“ uvedl premiér. „Jsme si jisti, že není možné postupovat plošnými opatřeními, jak to dosud bylo předcházející vládou navrhováno, ale že je potřeba cíleně pomoci těm, kteří se do energetické chudoby dostali prostřednictvím sociálních dávek a dalších opatření, která je potřeba nastavit,“ řekl Fiala.

Nová vláda také ustavila skupinu ministrů, která se začne věnovat cenám energií a souvisejícím otázkám. Její součástí jsou ministři průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten v pátek po prvním zasedání kabinetu uvedl, že by skupina měla jednat v úterý a vládě by nejpozději 29. prosince chtěla předložit konkrétní výstup.

Zeman: Musíme odstoupit od Green Dealu

Prezident Miloš Zeman by však byl ještě mnohem radikálnější. V Partii Terezie Tománkové prohlásil, že by se Česko mělo z celého Green Dealu vyvázat.

„Žádná pomoc nám nepomůže. Pomůže nám politická odvaha, kterou stará ani nová vláda nemá, tedy vyvázat se ze Zeleného údělu, protože jsem přesvědčen, že energetická krize, která se projevuje zvýšením ceny energii, je způsobena právě Zeleným údělem. Když odstavíte elektrárny, snížíte nabídku elektřiny. Je-li snížená nabídka, roste vám cena. Německo chce zavřít nejenom uhelné, ale i jaderné moderní elektrárny,“ poznamenal.

Tagy:
spalovací motor Miloš Zeman Petr Fiala Partie Terezie Tománkové Green Deal