Nepiju, nekouřím a mám sondu v žaludku, přiznal Zeman. Prozradil svou „všední“ diagnózu

Miloš Zeman

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 19.12.2021

Prezident Miloš Zeman se v Partii Terezie Tománkové vyjádřil ke svému zdravotnímu stavu. Přiznal, že od poslední hospitalizace nekouří ani nepije. Dle svých slov trpí nechutenstvím a má umělou výživu. Zeman hovořil také o prodělaném covidu, který měl díky třem dávkám očkování mírný.

„Stále se ještě léčím, nikoliv už s covidem, ale s poruchou zažívání. Je zajímavé, že když máte sebedivočejší interpretaci některého počínání, tak to média s potěšením publikují. Když je ale pravda jednodušší, tak to nikdo neotiskne, protože je to nudné, i když pravdivé. Novináři vždy dávají přednost senzaci před pravdou. Stejně tak je to s mým zdravím,“ vyjádřil se prezident ke spekulacím ohledně svého stavu.

Dle svých slov trpí pouze nechutenstvím. „Nejodpornější je jakási Džamila Stehlíková, která mě sice nevyšetřovala, ale suverénně udělala asi deset diagnostik. Zapomněla však na tu všední, kterou jsem přitom měl, a to je nechutenství. Zhubl jsem asi 10 kilo, přestalo mi chutnat jíst a mám umělou výživu. Mám sondu do žaludku,“ doplnil Zeman.

Kvůli svému zdravotnímu stavu musel prezident také přestat pít a kouřit. „Poslouchám doktory, kteří mi zakázali kouřit, protože to podporuje nechutenství. Zakázali mi také alkohol, dokonce i víno, které mám rád. Už měsíc jsem bez alkoholu a bez cigaret a žiju,“ sdělil prezident.

Vakcína není experimentální

Před nedávnem ještě hlava státu prodělala nemoc COVID-19. „Měl jsem lehký průběh, protože jsem měl předtím trojí očkování. Dali mi monoklonální protilátky a za několik dní bylo po všem,“ řekl Zeman.

V souvislosti s tématem covidu se prezident tvrdě pustil do odpůrců očkování, kteří tvrdí, že je vakcína pouze experimentální. „Není. Myslím si, že lidé, kteří chodí na demonstrace, se mstí za svoji bezvýznamnost. Vždy jsem měl provokativní názory,“ pokračoval prezident.

Sám prosazuje povinné očkování. „Jako jeden z mála jsem zastánce povinného očkování. My politici máme často jiný názor než lékaři. Přimluvila se i předsedkyně Evropské komise nebo bývalá německá kancléřka. Můj argument je prostý. U nás je povinné očkování proti celé řadě nemocí, když k tomu přidáte ještě covid, tak se nic tak hrozného nestane. Když budete dělat kosmetické úpravy v boji s covidem a když tady máme omikron, tak hrozí nebezpečí, že se vlny pandemie budou opakovat,“ doplnila hlava státu.

Tagy: