Fiala: Nechceme pokračování chaosu. Nemůžeme se ale tvářit, že tu covid není

Premiér Petr Fiala (ODS)

Exkluzivní rozhovor s Petrem Fialou

Neprodloužení nouzového stavu není risk, je však potřeba si uvědomit, že nemoc COVID-19 je stále mezi námi a lidé by se proto měli chovat zodpovědně. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to sdělil nový ministerský předseda Petr Fiala (ODS). Hovořil také o tom, jak se jeho vláda chce vypořádat s energetickou krizí. Zmínil rovněž, že si dopis, který mu v kanceláři zanechal jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO), doposud neměl čas přečíst.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, ale to prosím neznamená, že je covid pryč a že se můžeme všichni chovat, jakoby ta nemoc nebyla. Další kroky budeme dělat v souladu s pandemickým zákonem,“ sdělil premiér v rozhovoru.

Neznamená to však, že by lidé měli přestat být opatrní, ba naopak. „Zároveň jsme vyzvali všechny občany, aby se chovali odpovědně. Aby si všichni uvědomili, že je nemoc stále s námi, ale že to nemusíme všechno řešit příkazy a zákazy. To znamená například zříci se některých společenských akcí – nepořádat je, neúčastnit se jich a chovat se rozumně během silvestra,“ vysvětlil Fiala.

Hrozbu pro příští týdny a měsíce představuje především varianta omikron, která se již hojně šíří v západní Evropě. „Sledujeme velmi pečlivě situaci v zahraničí. Víme, že zatímco u nás se čísla stabilizovala, tak třeba ve Velké Británii varianta omikron způsobuje velmi prudké šíření. Jsme připraveni včas reagovat, bude-li to potřeba,“ řekl ministerský předseda.

Fiala si zároveň stojí za tím, že konec nouzového stavu nepředstavuje riziko. Stát má podle něj další prostředky, jak covid řešit. „Není to zbytečný risk a také bychom zbytečně neriskovali. V tuto chvíli není potřeba prodlužovat nouzový stav. Řadu opatření lze dělat jinými prostředky prostřednictvím pandemického zákona, ale hlavně je potřeba, abychom se všichni chovali odpovědně. Nechceme, aby tu pokračoval chaos ve vydávání opatření, chceme, aby lidé věděli, na co se připravit,“ poznamenal.

Jak na energetickou krizi

Rozhovor se věnoval rovněž dalšímu zásadnímu problému, který aktuálně trápí české občany. Fiala nastínil, jak bude jeho vláda chtít řešit současnou energetickou krizi. „Je potřeba cíleně pomoci těm, kteří se do energetické chudoby dostali prostřednictvím sociálních dávek a dalších opatření, které je teď potřeba nastavit. K dlouhodobým opatřením patří, abychom prosadili jádro do energetického mixu jako čistý podporovaný zdroj, což je pro Českou republiku mimořádně důležité,“ upřesnil premiér s tím, že musí udělat vše pro to, aby dostavěli další bloky jaderné elektrárny.

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové sdělil, že by řešením bylo vymanění se z Green Dealu. Podle Fialy však stačí odmítnout některé prvky Zelené dohody. „Musíme především návrhy, které mají naplňovat Green Deal – a některé z nich jsou opravdu nepřijatelné – odmítnout a najít pro to v Evropě dostatečnou podporu. Například je to návrh na zákaz aut se spalovacími motory, protože osobní automobil pro lidi u nás není luxus a zábava, ale prostředek, kterým se dostanou k příbuzným či do zaměstnání. Dalším příkladem je již zmíněné jádro jako čistý zdroj,“ dodal premiér.

Tagy: