Alibistické vyjádření Fialy. Blažka se zbavit nemůže a ten se vysmívá veřejnosti, říká expert

Premiér Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek na kongresu ODS

Politolog Jelínek ke kauze Blažek

Vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) ke kauze ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je nedostatečné a působí až alibisticky. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Lukáš Jelínek. Fiala se nechal slyšet, že není důvod k Blažkově konci ve vládě, protože kontroverzní setkání s lobbistou Martinem Nejedlým bylo neplánované. Na tom, že ke schůzce došlo zcela náhodně a kvůli bouřce, trvá i sám ministr. Podle Jelínka se Blažek svým zdůvodněním vysmívá veřejnému mínění.

„Myslím si, že vyjádření Fialy je hodně alibistické. Pokud by schůzka byla neplánovaná a krátká, tak by to nebyl problém a dalo se ministru Blažkovi odpustit, ale v okamžiku, kdy trvala několik hodin a nejspíš kvůli ní musel pan ministr rušit i nějaký svůj další program, to znamená, že šlo o významné setkání. Myslím, že si to od pana předsedy ODS i od pana Blažka zasloužilo hlubší reflexi,“ uvedl Jelínek v souvislosti s vyjádřeními obou politiků.

ČTĚTE TAKÉ: Blažkova rezignace není nutná, řekl Fiala. Ministr uznal, že setkání s Nejedlým bylo nevhodné

„Problém pana Blažka je podle mě v tom, že se v tuto chvíli cítí možná až příliš silný v kramflecích. Ustál totiž i volání Pirátů, aby opustil vládu kvůli svému zájmu o soudní projednávání brněnských kauz. Z mého pohledu se v uplynulých dnech veřejnému mínění tím, že hovořil o nějakém náhodném schování se před deštěm, pouze vysmíval,“ vysvětlil komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jelínek se domnívá, že Blažek má silný vliv na premiéra. „Jeho pozice je daná pouze tím, že je blízkým spolupracovníkem Petra Fialy a architektem současné fialovské ODS a vlády, které vyjednával cestičku u Miloše Zemana, patrně i za pomoci pana Nejedlého. Toto všechno z něj dělá spolupracovníka Petra Fialy, kterého se premiér nemůže zbavit, a proto nejspíš ustojí i tuto kauzu,“ myslí se Jelínek.

„Jeho silná pozice v ODS je sama o sobě poměrně výrazným fenoménem. Petr Fiala podle mě nechce v současné chvíli občanské demokraty destabilizovat, proto ani Blažka nevyzývá k odstoupení. Je to silný politik v rámci ODS, a to ať už na jižní Moravě, nebo celorepublikově. Rozumím tomu, že si Fiala nechce přidělávat zbytečné problémy,“ doplnil.

Ministr spravedlnosti je podle premiéra Fialy připraven v koalici vysvětlit okolnosti svého setkání s Nejedlým. Předseda vlády za podstatné považuje, že mělo jít o náhodné setkání, proto nežádá o jeho konec. O odchodu ministra z vlády by se podle něj dalo uvažovat, kdyby schůzka byla plánovaná. Některým koaličním partnerům však přijde tato reakce nedostatečná. Sám ministr spravedlnosti uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla.

Blažek v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana strávil pět hodin. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která zasáhla hlavní město.

Tagy: