Fico prosadil odvolání Šimečky z vedení parlamentu. Porazím vás ve volbách, říká lídr opozice

Slovenská národní rada během úterního hlasování odvolala z pozice místopředsedy Národní rady šéfa nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečku. Hlasovali pro to zástupci vládní koalice premiéra Roberta Fica. Jako důvod uváděli podezřelé kulturní dotace, na které dosáhli jeho příbuzní. Šimečka osočení odmítá a tvrdí, že jde o pomstu za jeho práci v opozici.

Koalice prosadila odvolání Šimečky díky 76 hlasům, což je nejtěsnější možná většina ve slovenském parlamentu. Opoziční strany v čele s PS se hlasování neúčastnily.

ČTĚTE TAKÉ: Přeruší Pekarová Adamová vztahy se Slováky? České osobnosti ji vyzývají kvůli Šimečkovi

Vláda se přitom opírá o podporu 79 zákonodárců. Pro nehlasovalo trio vládních poslanců ze strany Hlas-SD, kterou před časem založil nynější prezident Peter Pellegrini. Nynější šéf partaje a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok přitom před hlasováním sliboval, že jeho klub bude jednotný.

„Pane Fico, můžete odvolat místopředsedu parlamentu, ale nemůžete odvolat lídra opozice. Těším se, jak vás porazím ve volbách. Teď na to mám denně o několik hodin více času,“ reagoval na svůj konec ve vedení Národní rady Šimečka.

Mimo to ve svém příspěvku ironicky píše, jak se jeho odvoláním vládě podaří vyřešit všechny problémy Slovenska. „Zlevní potraviny, učitelky a zdravotní sestry budou mít vyšší platy, naše děti přestanou utíkat do zahraničí, do Košic dojedete po dálnici a i ta voda ze sklepů se vypumpuje sama,“ napsal mimo jiné Šimečka.

Skupina českých osobností v čele s knězem Tomášem Halíkem, bývalým diplomatem Michaelem Žantovským či režisérkou Olgou Sommerovou minulý týden v dopise vyzývala předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), aby v případě odvolání Šimečky přerušila kontakt se slovenskou Národní radou.

Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Tuesday, September 17, 2024

Koalice vyjmenovává důvody

Vládní koalice vedená Ficem jako primární důvody pro odvolání Šimečky uváděla kulturní dotace, na které dosáhli někteří jeho blízcí. Například jeho otec Martin M. Šimečka či partnerka opozičního předáka Soňa Ferienčíková. Šimečkův otec je novinář a publicista, Ferienčíková oceňovanou choreografkou.

Ficova koalice tvrdila, že protivládní protesty organizované mimo jiné Šimečkou a jeho PS proběhly kvůli jeho zájmům ochránit své blízké. To šéf PS odmítal a hlásil, že jeho odvolání je pouze politická msta.

Z vládní koalice přicházely i další důvody, proč Šimečku odvolat. Třeba koaliční poslanec a vládní zmocněnec pro prověření procesu řízení a managementu zdrojů během koronavirové pandemie Peter Kotlár uvedl, že mu vadí Šimečkovo chování vůči ministryni kultury Martině Šimkovičové. Ta je častým terčem kritiky opozice kvůli svým kontroverzním krokům v čele resortu.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Harrisová směřuje ke třetí světové válce, řekl David. Naprosté blouznění, oponovala Gregorová

Tagy:
Slovensko politika volby parlament Robert Fico vláda Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Národní rada Slovenské republiky Michal Šimečka zákonodárný orgán