Harrisová směřuje ke třetí světové válce, řekl David. Naprosté blouznění, oponovala Gregorová

Kamala Harrisová je oficiálně prezidentskou kandidátkou Demokratické strany.

Gregorová a David k debatě kandidátů na post amerického prezidenta

Kandidátka na post amerického prezidenta Kamala Harrisová směřuje ke třetí světové válce, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Ivan David (SPD). Politička podle něj hodlá podporovat světové konflikty. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) však taková slova označila za naprosté blouznění.

Podle Gregorové debatu mezi prezidentskými kandidáty vyhrála Harrisová. „Myslí si to i diváci americké stanice CNN, kteří demokratickou favoritku označili za přesvědčivější, šlo o 63 procent respondentů. Dokázala kontrovat Trumpovým lžím a dodávala k tomu data,“ míní zákonodárkyně.

K TÉMATU: Harrisová uštědřila Trumpovi výprask, hodnotí debatu komentátoři CNN. Kde nastal zlom?

Kdo zvládl debatu lépe, není podle Davida podstatné. „Důležitější je, co kandidáti nabízejí. Nehraje se o osud USA, ale celého světa. Harrisová totiž zjevně směřuje ke třetí světové válce tím, že chce podporovat světové konflikty,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS, čímž měl na mysli válku na Ukrajině a v Gaze.

„Taková slova jsou naprosté blouznění,“ opáčila europoslankyně. Republikánský kandidát v debatě tvrdil, že by válku na východě Evropy vyřešil rychlým způsobem. Gregorová však namítla, že exprezident žádný plán nemá.

„Již před nějakou dobou telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, jak vyplynulo z vyjádření okruhů obou politiků. Ten ho však po vyslechnutí návrhů měl poslat někam. Součástí plánu bylo odevzdat území, o něž se bojuje, Rusku a pak doufat, že agresor nebude pokračovat. To je naprosto mimo realitu,“ shrnula europoslankyně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: