Přeruší Pekarová Adamová vztahy se Slováky? České osobnosti ji vyzývají kvůli Šimečkovi

Skupina českých osobností včetně kněze Tomáše Halíka či expremiéra Petra Pitharta apeluje na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, aby byla připravena přerušit vztahy se slovenskou Národní radou. Důvodem má být odvolání opozičního předáka a lídra hnutí Progresivní Slovensko Michala Šimečky z postu místopředsedy slovenského parlamentu. K hlasování má dojít ve čtvrtek a koalice vedená premiérem Robertem Ficem jej zdůvodňuje kulturními dotacemi pro Šimečkovy blízké. Opoziční lídr osočení odmítá a vnímá jej jako pomstu za svoji práci.

S výzvou, aby Poslanecká sněmovna případně přerušila vztahy s Národní radou, jednokomorovým parlamentem Slovenska, přišla skupina 20 známých Čechů. Mimo Halíka a Pitharta se jedná rovněž o bývalého velvyslance v USA či Velké Británii Michaela Žantovského nebo režisérku Olgu Sommerovou. O jejich aktivitě jako první informoval slovenský Denník N.

ČTĚTE TAKÉ: Výhrůžné e-maily na Slovensku přitvrdily: Cílem se mají stát Prezidentský palác i letadla

Reagují tak na snahu slovenské vládní koalice odvolat Šimečku, šéfa nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko. Jeden post místopředsedy Národní rady tradičně připadá opozici, zatím jej v nynějším volebním období držel právě Šimečka.

Redakce požádala Markétu Pekarovou Adamovou o reakci. Šéfka dolní komory Parlamentu však do vydání článku nereagovala.

Ke hlasování, k němuž má dojít ve čtvrtek, Ficova koalice ve složení Směr-SD, Hlas-SD a Slovenská národní strana, přistoupila po kritice Šimečky, že jeho blízcí měli dosáhnout na dotace spjaté s kulturou. Získat je měli politikova partnerka Soňa Ferienčíková a jeho otec Martin M. Šimečka. Ten je dlouholetým novinářem a publicistou, který mimo jiné v tuzemsku vedl časopis Respekt, Ferienčíková je renomovanou tanečnicí a choreografkou.

Sám Šimečka kritiku odmítá a vnímá ji jako nástroj, jak se mu Fico a spol. mstí za jeho práci v opozici. „Když Robert Fico, Andrej Danko (předseda SNS; pozn. red.) a další svými lžemi zaútočili na mou rodinu, dostávám množství extrémně nenávistné pošty. Výhrůžky smrtí, antisemitismus nejhoršího druhu, nechutné útoky na mou partnerku, dceru i mámu. Nenávistné slova kopírují přesně to, co lidé slýchají na tiskovkách Roberta Fica,“ uvedl předseda Progresivního Slovenska ve videu na Facebooku.

Zmíněný Danko kupříkladu ve vysílání diskusního pořadu slovenské veřejnoprávní televize předminulý víkend prohlásil, že Šimečkova partnerka „tancuje u tyče“. Opoziční předák jej vyzval k omluvě, Danko na středeční tiskové konferenci v Národní radě reagoval slovy, že „tanec u tyče je normální taneční disciplína“.

Boj o křeslo šéfa parlamentu

Vládní koalice uvedla, že místo po Šimečkovi by i nadále mělo patřit opozici. Je však otázkou, kdo by místo něj do křesla jednoho z místopředsedů Národní rady usedl, respektive jak dlouho by trvalo jeho prosazení.

Národní rada je už totiž zhruba půl roku oficiálně bez svého předsedy. Post zastával Peter Pellegrini, který se však stal prezidentem a už v době kampaně se jej musel vzdát. Od té doby je řízením Národní rady pověřen jeden z jeho místopředsedů – Peter Žiga.

V koalici to zároveň kvůli postu šéfa parlamentu vře. Křeslo tradičně patří druhé nejsilnější vládní straně, což je v nynější Ficově vládě Hlas-SD. O pozici však podle slovenských médií usiluje šéf SNS Danko, který ji již zastával mezi lety 2016 až 2020. Jeho šance však aktuálně mají být minimální.

PODÍVEJTE SE: Harrisová směřuje ke třetí světové válce, řekl David. Naprosté blouznění, oponovala Gregorová

Tagy:
Slovensko vztah politika režisér Markéta Pekarová Adamová Michael Žantovský Robert Fico Petr Pithart rada Olga Sommerová Tomáš Halík Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Michal Šimečka