Fico se setkal s velitelem NATO v Evropě. Slíbil podporu Ukrajině, vyjma smrtících zbraní

Slovenský premiér Robert Fico se sešel s americkým generálem a velitelem spojeneckých sil NATO v Evropě Christopherem G. Calonim.

Fiala vs. Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Slovenský premiér Robert Fico se v Bratislavě setkal s vrchním velitelem spojeneckých sil Severoatlantické aliance (NATO) v Evropě, americkým generálem Christopherem G. Cavolim. Informoval o tom sám šéf slovenské vlády prostřednictvím svého úřadu. Po jednání Fico zopakoval, že Slovensko bude Ukrajinu podporovat všemi dostupnými prostředky, vyjma posílání smrtících zbraní.

Slovenský úřad vlády uvedl, že Fico během setkání s Cavolim „zdůraznil zájem Slovenska podporovat Ukrajinu všemi dostupnými prostředky“. „Zopakoval však jasný postoj vlády neposílat na Ukrajinu smrtící zbraně,“ stojí dále ve vyjádření.

ČTĚTE TAKÉ: Koho zvolí „poražení“ Slováci? Proruský Harabin odmítá podpořit Korčoka i Pellegriniho

Ke diskusi došlo už v úterý. Úřad vlády dále informuje, že se Fico s vrchním velitelem spojeneckých sil NATO v Evropě shodl na nutnosti „dokončit posilnění odstrašení a obrany zemí aliance“.

Slovensko se například aktuálně spoléhá na ostatní státy včetně Česka co se týče ochrany vzdušného prostoru. „Pro Slovensko má v této souvislosti osobitý význam opětovné zabezpečení protivzdušné a protiraketové obrany našeho území,“ prohlásil Fico. Cavoli se na Slovensko vydal v rámci svého turné po členských státech NATO.

Setkání a vyjádření po něm může mnohé překvapit, protože Fico je v posledních letech znám mimo jiné i rétorikou, kterou zlehčuje konflikt na Ukrajině. Nechal se například slyšet, že „v Kyjevě žádná válka není“, ačkoliv je hlavní město pod pravidelnou palbou ruských raket.

Když naopak Fico míří na jednání Evropské rady, drží se většinového narativu států EU o nutnosti podporovat Ukrajinu v její obraně proti ruské invazi, která započala v únoru roku 2022.

Bezhodnotové morální nastavení, říká Naď

Slovenský exministr obrany a dnes předseda neparlamentní strany Demokraté Jaroslav Naď v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS Ficovy kroky odsoudil a dodal, že jeho změny postojů na Slovensku a v Bruselu vypovídají „o jeho bezhodnotovém morálním nastavení“.

„Doma je Fico dobrman, který štěká a projevuje svoji sílu, a v Bruselu pudlík, který stahuje ocas mezi nohy, sklopí oči a hlasuje stejně jako zbytek Evropské unie. Dělo se to v minulosti a děje se to i teď. Osobně mě to nepřekvapuje, jen svými vyjádřeními zhoršuje mezinárodní postavení Slovenska. Myslí si, že když doma voličům řekne, že by se Ukrajina měla vzdát dvaceti procent svého území, aby válka skončila, a následně v Bruselu či Užhorodě podpoří územní celistvost Ukrajiny, že světoví lídři jeho domácí výroky nevidí. Jenže oni to vnímají, takže je pak nedůvěryhodný,“ řekl Naď.

Slovensko má právě za sebou 1. kolo prezidentských voleb. V něm uspěli exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda Národní rady Peter Pellegrini, který zároveň šéfuje koaliční straně Hlas-SD. Nyní Slováky čeká 2. kolo voleb, které se uskuteční v sobotu 6. dubna.

Tagy:
Slovensko Evropa zbraň NATO Ukrajina Evropská unie Brusel Robert Fico Jaroslav Naď Úřad vlády České republiky Christopher G. Cavoli