Koho zvolí „poražení“ Slováci? Proruský Harabin odmítá podpořit Korčoka i Pellegriniho

Štefan Harabin se v prvním kole prezidentské volby umístil na třetím místě.

Slovenské volby: Koho volí poražení?

„Vlastenec už nemá svého kandidáta.“ Tato slova uvedl na svém telegramovém kanálu poražený účastník slovenských prezidentských voleb Štefan Harabin. Právě jeho hlasy mohou 2. kolo, kam postoupili exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda Národní rady Peter Pellegrini, rozhodnout. Harabin však odmítá oba zbylé kandidáty a naznačuje svým voličům, ať za dva týdny raději zůstanou doma.

„Ve 2. kole je povinností vlastence nezradit sebe samého! A nejít dát hlas některému ze dvou sluhů USA podporujících banderovský režim,“ napsal na sociální síti Telegram Harabin.

ČTĚTE TAKÉ: Kiska: Český krok vůči Ficovi byl správný. Slovensku ukázal, jak je vnímána naše politika

Ten skončil v právě skončených prezidentských volbách na Slovensku na třetím a tedy prvním nepostupovém místě s asi 260 tisíci hlasy, což v přepočtu dělalo necelých 12 procent. Oproti ostatním kandidátům byl poměrně odskočený, a to jak vůči vedoucímu duu Korčok a Pellegrini, tak i těm, kteří skončili za ním.

Harabinových 260 tisíc hlasů se proto jeví velice lákavě. Nepřekvapí, že se je pokouší získat Pellegrini, který už během volební noci hlásil, že chce s Harabinem jednat. „Ozvu se mu, budu s ním osobně hovořit a svým voličům se možná potom přimluví on sám,“ pronesl na tiskové konferenci po 1. kole šéf strany Hlas-SD.

Bývalý předseda Nejvyššího soudu Slovenska a exministr spravedlnosti se však zatím zdá být nedostupným k vyjednávání. „Pokud se tedy vlastenec chce podívat na sebe do zrcadla a na hrob dědečka, který bojoval proti fašismu a nacismu, vlastenec už nemá ve 2. kole svého kandidáta!“ napsal dále na Telegramu Harabin.

„V 1. kole měl vlastenec volit, a to opakuji, ne sluhy americké ambasády a NATO,“ dodal Harabin. Kromě toho na Telegramu přidal sérii příspěvků, kterými útočí na Pellegriniho. Sdílí například články z dezinformačních webů, které označují šéfa Národní rady za „válečného štváče“ nebo připomíná jeho výroky z dob pandemie koronaviru, kdy Pellegrini prohlásil, že „kdyby byl premiérem, už by byla naočkovaná polovina Slovenska“. Harabin a jeho příznivci se velmi negativně stavěli i právě proti očkování proti covidu.

Slovenský Denník N v pondělí informoval, že Harabin zároveň vylučuje, že by svoji podporu Pellegrinimu vyměnil za kandidaturu na Ústavní soud. Dodal, že místo Ústavního soudu chce vyhrát prezidentské volby. „Když to nevychází teď, tak to bude za pět let. Jednou ty volby vyhraji,“ nechal se slyšet Harabin.

Podpora nepřišla ani v předešlých volbách

Harabin se aktuálně chová podobně, jako v předešlých prezidentských volbách v roce 2019. Tehdy rovněž skončil třetí za postupující dvojicí. Tou tehdy byli pozdější vítězka Zuzana Čaputová a eurokomisař s nominací Směru-SD premiéra Roberta Fica Maroš Šefčovič.

Tehdy se Harabin rozhodl, že ani jednoho z nich ve druhém kole nepodpoří. Politik v roce 2019 získal dokonce přes 300 tisíc hlasů.

Nynější 1. kolo prezidentských voleb ovládl mírně překvapivě exministr zahraničí Ivan Korčok s více než 42 procenty získaných hlasů. Průzkumy sice predikovaly jeho postup do 2. kola, ale prvenství v první fázi přisuzovaly většinou Pellegrinimu. Ten nakonec skončil s 37 procenty hlasů.

Tagy: