KOMENTÁŘ: Volební předehra je u konce. Na Slovensku teď začíná politická válka

Ivan Korčok a Peter Pellegrini postoupili do 2. kola prezidentské volby na Slovensku.

Slovenské prezidentské volby 2024 (12)

První kolo slovenských prezidentských voleb je u konce. Chtělo by se říct: „Konečně“. Oba postupující totiž byli takřka jistí už týdny dopředu a právě skončená fáze byla jen formalitou. Předehra končí a nyní vstupujeme do zcela jiné situace. A už nyní je patrné, že duel Ivana Korčoka s Peterem Pellegrinim nabídne nefalšovanou volební válku, která může Slovensko proměnit v bitevní pole.

Slovenští voliči rozhodli dle předpokladů. Do druhého kola, které se koná za dva týdny 6. dubna, vyslali exministra zahraničí a bývalého velvyslance v USA Ivana Korčoka společně s předsedou Národní rady či expremiérem Peterem Pellegrinim.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Husák navrhoval připojení Slovenska k Sovětskému svazu, teď má následovníky

Překvapuje snad jen fakt, že prvně jmenovaný si v prvním kole vedl až nadmíru dobře. Většina predikcí totiž odhadovala těsné vítězství Pellegriniho, realitou je však Korčokův náskok o pět procent.

Slyšel jsem nebo četl různé názory politologů a expertů. Jedni hlásali, že Korčok musí v prvním kole nabrat solidní náskok (což se mu povedlo), aby měl za dva týdny v duelu vůbec šanci. Druzí zase tvrdili, že exministru zahraničí, který se může opřít o podporu prozápadní slovenské opozice, by se hodilo těsně prohrát k větší mobilizaci voličů.

Tak, či onak, tato fáze je u konce a konečně se můžeme pustit do díla.

Vedení po prvním kole je pro Korčoka sice hezká věc na povzbuzení, ale ve druhém zase příliš neznamená. Kampaň byla až doposud poměrně nudná a bez závažných zvratů. To se teď s jistotou změní.

Rukavice dolů a boj o poražené

Pellegrini už před volební nocí sundal pomyslné rukavice a zahájil útoky na svého rivala, které se teď ještě více zintenzivní. Inspirací mu mohou být prezidentské volby v Česku, které se nikdy bez špinavých tahů neobešly.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Především se ale šéf Národní rady a strany Hlas-SD začal otevřeně ucházet o hlasy neúspěšných kandidátů, především těch z tábora třetího na pásce – ultranacionalistického a otevřeně proruského bývalého šéfa Nejvyššího soudu Slovenska Štefana Harabina. Ten zatím neoznámil, zda některého z dua Korčok-Pellegrini podpoří, a jestli vůbec. Ve volbách 2019 dopadl obdobně a rovněž své voliče k podpoře pozdější vítězky Zuzany Čaputové či nominanta Směru-SD a eurokomisaře Maroše Šefčoviče nevyzval.

To Korčok se rozhodl cílit na zklamané voliče současné vládní koalice, tedy i na dosavadní příznivce Pellegriniho Hlasu. Je to paradox, ale právě u těch může mít největší šanci uspět, protože z Ficova Směru moc hlasů nezíská a stejně tak ani od Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka. Nic jiného mu nezbývá – od ostatních kandidátů s výjimkou Igora Matoviče nebo Patrika Dubovského příliš hlasů nezíská.

Co kandidáti a Fico vytáhnou?

Slovenské volby se překlápí do té opravdu důležité části. Nedávné parlamentní klání a následné kroky staronového premiéra Roberta Fica zanechaly zemi naprosto rozdělenou a plnou nevraživosti mezi vládním a opozičním táborem. Už dávno to není jen souboj mezi politiky, ale i mezi běžnými občany. Města proti vesnicím, západ proti východu (Košičané odpustí).

Post prezidenta je teď to poslední, co prozápadním voličům zbývá. Pokud Pellegrini zvítězí, Ficova klika bude na Slovensku (opět) ovládat vše.

Naše bývalé federální partnery teď čeká klíčové období, které ale bude velmi ošklivé. Slovensko se může změnit v bitevní pole, kde za sebou politici budou nechávat spálenou zemi. Vše záleží na tom, jaké karty Pellegrini, Korčok, ale také Fico, na kterého určitě nezapomínejme, vytáhnou.

Šťastnou ruku, bratia.

Tagy:
válka Slovensko volby Peter Pellegrini Česko USA Ivan Korčok Štefan Harabin předehra Slovenská národná strana