Současná vláda je nejhorší v historii. Na Slovensku záhadně umírají lidé, říká Fico

360° 28.9.2021

Bývalý slovenský premiér a předseda strany SMER-SD Robert Fico v pořadu 360° konstatoval, že současná slovenská vláda je nejhorší v historii. „Více než osmdesát procent občanů jí nedůvěřuje. Je přirozené, že lidé chtějí předčasné volby,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Fico pronesl, že během petiční akce, kterou se svou stranou zorganizoval v době pandemie, se podařilo shromáždit přes 600 tisíc podpisů občanů, kteří požadují předčasné parlamentní volby. „Referendum zde již bylo, jenže prezidentka Čaputová podala na ústavní soud negativní návrh, že je referendum v rozporu se zákony země. Pokud by to neudělala, tak by prošlo,“ vysvětlil.

Řada občanů tvrdí, že opoziční SMER-SD jedná příliš tvrdě, Fico to však odmítá. „Je zde více než 80 procent lidí, kteří jsou proti vládě. Do referenda znovu jdeme, ale zeptáme se prezidentky, zda to opět podá k soudu,“ pokračoval. Podle něj se u Čaputové projevuje jistá míra naivity. „Je zde taková atmosféra, že když referendum bude, tak jsem přesvědčen, že budou i předčasné volby,“ má jasno.

Řešíme smyšlené soudní procesy

Na Slovensku prý probíhá řada nesmyslných obvinění. „Příkladem je soudní proces bývalého speciálního prokurátora, který dostal čtrnáct let za vymyšlenou věc. Celé to bylo postavené na udavačovi, který si běhá po svobodě,“ podotkl. Na tyto případy je pak podle Fica nutné používat klasické procedury.

„Vidíme případy, kdy prokuratura zrušila obvinění, protože byla tak abstraktní, kdy ani obviněný nevěděl, proti čemu se má bránit. Buď zde budou odvolací či ústavní soudy, nebo mezinárodní instituce. Bylo by zlé, kdyby se zvažovalo řešení mimořádnými prostředky, jako je amnestie,“ sdělil.

Jeho strana se proto obrátila s podnětem na Evropskou komisi. „Není to žalobní list, ale když jsou porušovány hodnoty Evropské unie – jako je právní stát a lidská práva, tak komise může dát podnět Evropské radě, aby konala,“ vysvětlil Fico. Aktuální situaci v zemi následně nazval „totálním rozvratem právního státu“. Podle něj vše nastalo kvůli tomu, jací lidé jsou u moci.

„Národní rada například zvolila jako prokurátora člověka, který je v podmínce za zabití člověka na přechodu, to je prostě hrůza,“ uvedl příklad. Na Slovensku jsou pak podle Fice zadržováni lidé, teatrálně se vykopávají dveře a na místě jsou prý mnohdy dříve média než samotná policie. „Lidé jsou poté odváženi do vazby, některým se nedělají ani procesní úkony,“ podotkl.

Nyní proto očekává, že Evropská komise bude mít kapacity na to, aby se situací na Slovensku zaobírala. „Vždyť tady už umírají lidé. Třeba policejní generální Milan Lučanský zemřel za záhadných okolností. A my si klademe otázku: Co když to bylo tak, že se sešli vyšetřovatelé na pokyn ministra vnitra a vymysleli vůči němu stíhání? A potom zavolali mafiánům, kteří to podpořili svými udavačskými výpověďmi?“ ptal se Fico a dodal, že takto nemůže fungovat právní stát.

Tagy: