Fischer: Upřednostňování kandidátů? Jako byste měli na vybranou ze tří nevyhovujících jídel

Některá média čelí kritice, že před prezidentskou volbou ve veřejném prostoru upřednostňovaly Petra Pavla, Andreje Babiše a Danuši Nerudovou na úkor ostatních kandidátů. Senátor Pavel Fischer, jenž se s necelými sedmi procenty nachází průběžně na čtvrtém místě, přirovnal situaci k tomu, kdy kuchař v restauraci nařídí, aby si host vybral pouze ze tří jídel.

„Nezpochybňuji práci agentur. Je to důležité řemeslo, které nám odpovídá na otázky. To upřednostňování prvních tří kandidátů mi ale přišlo, jako kdybych přišel do restaurace a kuchař mi nařídil, že si mohu dát z jídelního lístku jen tři jídla,“ řekl Fischer novinářům během brífinku v jeho volebním štábu na pražské Malé Straně.

Některá média si do předvolebních debat zvala zvlášť Pavla, Babiše a Nerudovou a odděleně od nich pak zbylé kandidáty. Ve veřejném prostoru rovněž zaznívalo doporučení, aby Fischer či jeho kolega ze Senátu Marek Hilšer z prezidentské kandidatury odstoupili a vyslovili podporu Pavlovi či Nerudové.

„Jako klient v té restauraci bych si připadal zkrácen na svých právech. Jedno jídlo z těch tří pokrmů mi třeba nemusí chutnat, na druhé bych byl alergický a třetí jsem teoreticky měl už včera,“ pokračoval Fischer ve své metafoře.

Generálu Petru Pavlovi, který se ve druhém kole utká s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, však Fischer vyslovil jednoznačnou podporu: „Za chvíli vyrazím do štábu Petra Pavla. Andrej Babiš je v těžkém střetu zájmu, manipuloval s fakty. Je třeba proti němu spojit síly. I proto se stavím za Petra Pavla. ČR rozhoduje o své budoucnosti, musíme zajistit, aby byla ve správných rukou. Proto za Petrem Pavlem pojedu osobně.“

Fischer také okomentoval výsledek poslance Jaroslava Bašty (SPD), který podle průběžných výsledků nedosáhne ani na 5 procent. „Jsem rád, že ten, kdo před volbami slíbil, že nebude dodržovat Ústavu (Jaroslav Bašta, pozn. red.), nezískal velkou podporu, to je dobře,“ dodal Fischer.

Tagy: