Fištejn: Židé z Ruska utíkají kvůli perspektivě. Stanou se obětními beránky, nastínil Dvořák

Publicista Jefim Fištejn a analytik Libor Dvořák

Židé si uvědomili, že v této době nemají v Rusku žádnou životní perspektivu, a proto ve velkém emigrují, uvedl v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS publicista Jefim Fištejn, který se narodil v Kyjevě a je sám židovského původu. Analytik a rusista Libor Dvořák dodal, že z Ruska by měli skutečně co nejrychleji odejít, neboť Putinův režim využívá jakékoliv příležitosti, aby odvrátil pozornost od Ukrajiny a Židé se stanou obětními beránky.

„Jak zpíval Karel Kryl, že tato noc nebude krátká, tak i mnozí Židé si to uvědomují a z Ruska odcházejí,“ zdůvodnil Fištějn, že v posledních letech, ještě před začátkem války na Ukrajině, vlna migrace z Ruska zesílila. „Mnozí si uvědomili, že v současné ruské společnosti nemají životní perspektivu, a to jak osobní, tak i vzdálenější. Že nevidí perspektivu ani pro své potomky, kteří na čele budou mít stále napsaný židovský původ,“ řekl publicista a dodal, že jde o podobnou situaci jako tehdy u nás po okupaci.

ČTĚTE TAKÉ: V Praze protestovali propalestinští příznivci. Izrael přišla podpořit ministryně Černochová

Fištejn rovněž upozornil, že pokus o pogrom, ke kterému nedávno došlo v Dagestánu, je jen důsledkem politiky uvnitř Ruska – „zesílené agresivity a propagandy, nenávisti a krachu putinovského modelu soužití“.

Putin podle analytika a rusisty Libora Dvořáka využívá jakékoliv příležitosti, aby odvrátil pozornost od  Ukrajiny. A právě Židé by mohli být vhodnými obětními beránky na vybíjení frustrace, na což již poukazoval i moskevský exilový vrchní rabín Pinchas Goldschmidt v časopisu The Guardian.

Fištejn ve vysílání CNN Prima NEWS navíc upozornil na to, že v posledních měsících je v Rusku antisemitismus promyšleně a důsledně propagován jak ruským ministrem zahraničních věcí Lavrovem, tak i samotným Putinem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do budovy letiště v ruském Dagestánu vnikl rozzuřený dav a pátral po cestujících židovského vyznání, kteří v ten moment přiletěli z Tel Avivu

Tagy: