Flegr: Je načase omezit právo na soukromí. Stát by měl „nabourat“ lidem telefony

Jaroslav Flegr

Flegr o nákaze: Stát by měl v současné situaci sledovat lidi přes mobilní telefon

Je nutné omezit ochranu soukromí tím, že státní orgány budou moci využívat informace o poloze lidí z mobilních telefonů a bankovních transakcí, apeloval na Facebooku parazitolog Jaroslav Flegr. Nevyhneme se ani úplnému zákazu vycházení. Situaci podle něj nechala vláda kvůli předvolebnímu politikaření zajít příliš daleko.

„Tak Micíku, dneska se chystám pustit na velmi tenký led. To, co ti teď řeknu, se spoustě lidí, včetně mých přátel, určitě nebude líbit,“ uvedl parazitolog Jaroslav Flegr svůj příspěvek na Facebooku, v němž mluví na svého domácího mazlíčka.

„Myslím, že v současnosti nastala doba, aby se v rámci již vyhlášeného nouzového stavu omezila některá důležitá občanská práva. Ono už k omezení řady těchto práv došlo – máme výrazně omezeno právo shromažďování, stát omezením otevírací doby výrazně zasáhl do svobody podnikání a v horizontu dnů se schyluje k zákazu vycházení,“ pokračoval vědec.

Je nutné omezit ochranu soukromí: mobilní telefony a platební karty

„Myslím, že za situací, jako je ta dnešní, je nutné navíc na přechodnou dobu omezit i ochranu soukromí. Konkrétně, státním orgánům by mělo být povoleno využívat neanonymizovanou informaci o poloze jednotlivých osob z mobilních telefonů i bankovních transakcí.“

Právě takový zásah do soukromí totiž podle Flegra „umožnil rozvinutým asijským státům neuvěřitelně zefektivnit vyhledávání nově nakažených a porazit tak epidemii covidu“.

Takový zásah do občanských práv pak podle něj logicky musí být pečlivě regulován zákonem. Povolení by muselo platit na jasně vymezenou dobu, získané informace by se nesměly využít na nic jiného než pro účely boje s epidemií (tedy ani pro účely trestních řízení) a za jakékoli zneužití těchto informací by musely hrozit mnohaleté, vždy nepodmíněné tresty. Nadnesl také myšlenku převzít takový zákon „s drobnými úpravami v hotové podobě z legislativy nějaké demokratické země.“

Nové protiepidemické dvanáctero

„Situaci nechala vláda kvůli předvolebnímu politikaření zajít příliš daleko, takže nás stejně brzy nemine úplný zákaz vycházení. Jenže tahle vlna není poslední. Další nás téměř jistě čeká v sezóně respiračních onemocnění, tedy od konce listopadu do začátku března,“ pokračoval.

Na závěr pak český parazitolog sdílel „nové protikovidové dvanáctero“, v němž nabádá například k instalaci eRoušky, sociálnímu distancování, hygienickým opatřením, setrvání doma, nákupům on-line a k utrácení (dovoluje-li vám to rozpočet), vyhýbání se akcí, kde je více než pět lidí, větrání a udržování vysoké vlhkosti v místnostech, k udržování fyzické kondice či konzumaci vitamínů C a D.

Tagy: