Flegr: Pandemie zatřásla mým životem, zatím jsem na ní ale vydělal

Jaroslav Flegr v pořadu K věci

K věci 13.1.2021

Pandemie zatřásla mým životem a změny, které se zatím udály, byly k lepšímu, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS evoluční biolog Jaroslav Flegr. Dále také řekl, že mnoho lidí si stále neuvědomuje, jak moc je epidemie v Česku vážná. Flegr by také čekal v současnosti daleko tvrdší restrikce.

„Pořád hledám nové příležitosti. Pandemie zatřásla mým životem a změny byly zatím k lepšímu. Zatím jsem na tom vydělal,“ řekl Flegr a dodal: „Roky se zabývám evoluční parazitologií a psychologií a vše, o čem jsem roky učil, vidím kolem sebe. Je to zajímavý zážitek a mnoho věcí, které vycházely z teorií, jsou konkrétní.“

Opatření mají být tvrdší

Vyjádřil se také k opatřením, která by prý měla být v současné době daleko přísnější. „Myslím si, že teď měla být tvrdá uzávěra. To, co je, je polovičatý. Mělo to být do práce, z práce a k doktorovi. Opravdu bychom jeli na ty hory, kdybychom věděli, že za to zaplatí sto babiček a dědečků životem?“ uvedl Flegr s tím, že mnoho lidí si podle něj zatím neuvědomuje, jak závažná situace v Česku panuje.

Flegr také na podzim roku 2020 předpovídal, že kvůli covidu bude v Česku umírat až sto lidí denně. Jeho prognózy se zatím ale nenaplnily. „Naštěstí jsem přestřelil, ze dvou možností jsem zvolil tu horší. To by ale měli dělat všichni, zejména vláda. Měla by počítat s pesimistickým scénářem. Když se ale koukneme na úmrtí, tak umíralo možná 500 denně, to je také zatraceně moc,“ vysvětlil biolog.

Vládě nevěřím, hejtmanům ano

Podle něj je lepší „držet lidi v alarmu“, občané by si ale měli uvědomit, jak se chovají. „Kdybychom nelakovali situaci na růžovo, lidé by se chovali tak, jak mají. Po vánočních svátcích lidé zareagovali, uvědomili si malér. Spoustě občanů to zatím nedošlo a je potřeba jim situaci vysvětlit. Děti o Vánocích nakazily své rodiče a teď si celý život ponesou, že zabili maminku nebo tatínka,“ prohlásil Flegr.

K zabránění počtu mrtvých prý podle něj alespoň minimálně pomůže očkování. Vzít situaci do svých rukou ale bude muset někdo jiný než vláda. „Věřím hejtmanům, že se o své lidi dokáží postarat. Vládě nevěřím, ta už selhala několikrát a podle mě nedokáže udělat reparát. Vím od studentů, že když třikrát neudělají zkoušku, je zbytečné jim dávat další termíny. A vláda už třikrát selhala,“ zdůraznil host moderátorky Lucie Hrdličkové.

Své působení během pandemie bych vygumoval, nejsem celebrita

Padla také otázka, zda se díky svému vystupování a komentování pandemie necítí jako celebrita. „Nechci vystupovat jako celebrita, kdybych mohl na konci pandemie vygumat své působení, udělal bych to. Veřejnost je vrtkavá a viděl jsem, jak mi lidé nadávali poté, když se nedostalo na tisíc mrtvých denně,“ prozradil Flegr.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Jaroslavem Flegrem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: