Flegr: Respirátor by ohleduplní lidé měli mít u sebe vždy. Nasadit si ho nám neublíží

Jaroslav Flegr

Flegr se vyjádřil k očkování a vývoji Piroly v Novém dni

Pirola je momentálně nejdiskutovanější variantou koronaviru. Pro neočkované lidi může být značně nebezpečná, zdůraznil biolog Jaroslav Flegr v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Vakcinace by podle něj měla nadále probíhat pravidelně, aby se předešlo problematickým průběhům nemoci. Dodal, že před nákazou nás mohou chránit respirátory, které bychom u sebe měli standardně nosit.

Vakcíny nemají sloužit přímo proti koronaviru, ale ke zmírnění jeho procesu. „Bylo by fajn, kdyby nás vakcíny chránily i před nákazou, ale jde hlavně o zamezení těžkého průběhu,“ řekl Flegr. Připomněl, že nejrizikovějšími skupinami jsou neočkovaní lidé a osoby starší 60 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masivní očkování proti covidu? Není důvod, u zdravých lidí je lepší infikace, míní experti

Flegr apeloval, aby si lidé nasazovali respirátory i dnes, zejména na místech, kde někdo kašle. Zmínil, že je dobré u sebe respirátor mít i kvůli dalším nemocem. „Ohleduplný člověk by u sebe měl mít respirátor. Nasadit si ho nám neubližuje,“ prohlásil.

Ohledně zavádění koronavirových opatření Flegr uvedl, že nejspíš nebudou vůbec nutná, v nejhorším případě by se mohli týkat omezení některých hromadných akcí. „Nemyslím si ale, že k tomu dojde,“ řekl.

„Lidský organismus chrání buněčná imunita. Pokud by se objevila varianta, proti které by imunita nebyla dostatečná, vrátili bychom se zpět na začátek, kdy se zaváděla plošná opatření,“ vysvětlil.

Na celou debatu s biologem Jaroslavem Flegrem v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS se můžete podívat v úvodním videu tohoto článku.

SLEDUJTE TAKÉ: Onemocnění covid a jeho následky

Tagy: