Masivní očkování proti covidu? Není důvod, u zdravých lidí je lepší infikace, míní experti

Biochemik Zdeněk Hostomský.

Koronavirus tady už s námi bude a nemá smysl se nijak vzrušovat, uvedl biochemik Zdeněk Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS. Jeho slova potvrdil i imunolog Jiří Šinkora, který zdůraznil, že už se jedná o běžný respirační virus na úrovni chřipky. V případě, že někdo prodělal covid bez příznaků, je pro něj mnohem lepší onemocnění znovu prodělat než se preventivně naočkovat. Vakcinaci ale doporučuje u skupin lidí, které mají oslabený imunitní systém, tedy u starších, s chronickým onemocněním nebo po transplantaci orgánů.

„Očkování bych rozhodně nedoporučoval nikomu, kdo někdy prodělal covid a neměl žádné příznaky,“ pronesl Šinkora a dodal, že v takovém případě v očkování proti tomuto onemocnění nevidí vůbec žádný smysl: „V podstatě se jenom dráždí imunitní systém, a to nevhodným způsobem, protože se snažíme bránit proti povrchovému viru systémovým očkováním.

ČTĚTE TAKÉ: Vlna covidu, která by kosila lidi, už nepřijde, říká Prymula. Ohrožení by se ale měli chránit

Podobný názor na očkování má i Hostomský, který zmínil, že pokud lidé nemají nějaké zdravotní problémy, není důvod se nechávat očkovat preventivně. „Samozřejmě bych se ale zaměřil na kategorie lidí, které jsou velmi dobře definovány – starší lidé, jejichž imunitní systém už tak moc neslouží, anebo lidé, kteří mají například transplantaci orgánů, případně u chronicky nemocných. Ti by si měli nechat dát vakcíny případně i booster,“ upozornil biochemik.

K tomu, aby byla spuštěna nějaká masivní očkovací akce, důvody nevidí. Za dobrou zprávu přesto považuje skutečnost, že ministerstvo zdravotnictví má v zásobě dostatek vakcín pro ty, kteří o očkování stojí.

Na přítomnost koronaviru bychom si ale podle něj měli zvyknout: „Koronavirus se během několika let stal endemickým virem, to znamená jedním z mnoha virů, které s námi jsou. Už si trošku zvykly s námi koexistovat a asi jen tak rychle neodejdou,“ sdělil Hostomský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odškodnění za covidové očkování: Lidé žádají až 100 milionů korun. Dokazování bude složité

Tagy:
očkování imunitní systém COVID-19 pandemie koronaviru Zdeněk Hostomský imunologie Jiří Šinkora zdraví zdravotnictví