Flegr se pustil do Pirka kvůli promořování. Šmucler ho za to přirovnal k Heydrichovi

Hosty pořadu Nový den budou vědec Jaroslav Flegr (vlevo) a stomatolog Roman Šmucler (vpravo). (zdroj: CNN Prima NEWS)

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

V nedělní speciální superdebatě Co Čech, to politik! nebyla nouze o ostrou výměnu názorů. Shodnout se nedokázali například evoluční biolog Jaroslav Flegr a kardiochirurg Jan Pirk. Právě jemu vědec obloukem přiřknul spoluvinu na obětech koronaviru. Stomatolog Roman Šmucler následně Flegra za jeho slova přirovnal k Reinhardu Heydrichovi.

V nedělní superdebatě seděly u stolu významné hlasy pandemické krize z obou názorových táborů. Zatímco první půlka diskuzního stolu prosazovala spíše přísnější opatření a opatrný přístup, ta druhá volala po rozvolnění restrikcí. Pohledy, jak ukočírovat šíření koronaviru, se tak mnohdy diametrálně lišily.

Kardiochirurg Jan Pirk zastával rozvolnění opatření i promoření populace coby způsob, jak se přiblížit kolektivní imunitě – třeba i v kombinaci s očkováním. Takový přístup ale odsoudil evoluční biolog Jaroslav Flegr, podle něhož by promoření české společnosti mohlo mít drastické následky.

„Pana Pirka si strašně vážím, za svou kariéru zachránil spoustu životů. Ale obávám se, že vše za ten minulý rok vymazal. Až to tam nahoře budou sčítat, zjistí, že jsou spíše v mínusu. Třeba tím, co teď řekl – buďto se promořit a prodělat nemoc, nebo se naočkovat. Kdybychom se měli promořit, tak by nás to při wuchanské variantě stálo 150 tisíc mrtvých a 200 tisíc při variantě delta,“ konstatoval Flegr v superdebatě na CNN Prima NEWS.

Na jeho slova reagoval šéf stomatologů Roman Šmucler, se kterým si již delší dobu navzájem vyměňují ostrá slova. Ani zde tomu nebylo jinak. „Nejde o to, že ta čísla jsou absurdní a v rozporu se zbytkem světa. Jak je vůbec možné o někom jen tak veřejně říkat, že zavinil tolik mrtvých?“ zeptal se na Twitteru.

„Je to na úrovni Heydricha. Mluvíme o uznávaném profesorovi, člověku bez jediné rozhodovací kompetence. Ostuda,“ doplnil Šmucler. Jeho kritiku podpořil poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, který se opřel i do dalšího hosta – prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. „Oba excelovali, k nevíře. A ještě s těmi rouškami ve studiu,“ dodal v diskuzi pod příspěvkem.

Ani Kubek nešetřil ostrou kritikou, především na konto dezinformátorů a „militantních antivaxerů“. „Jsou zlo a tomu se nesmí ustupovat. Kvůli tomu tu zemřelo více lidí, než s naším zdravotnictvím muselo,“ uvedl v superdebatě. Naznačil, že do této skupiny spadají například lékaři Lukáš Pollert či Jan Hnízdil, kteří podle kritiků dlouhodobě zlehčují pandemii koronaviru.

Tagy: