Teď by začal rozvolňovat jen šílenec, rozčílil se Kubek a srovnal koronavirus s HIV

Milan Kubek

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Šéf lékařské komory Milan Kubek na rozdíl od epidemiologa Romana Prymuly zastává názor, že Česko by v současné době nemělo začít rozvolňovat. Prohlásil to ve speciální debatě pořadu Co Čech, to politik!, kde se mimo jiné podpořil postoj, že je třeba testovat i bezpříznakové.

„Teď určitě nemůžeme rozvolňovat, to by udělal jen šílenec,“ řekl Kubek v debatě. „To, co jinde udávají za rozvolnění, u nás považujeme za normální stav,“ doplnil. Podle něj je sice omikron méně nebezpečný než delta, Česko by ale nemělo usnout na vavřínech.

„Není pravda, že očkování v této situaci nemá smysl. Vakcína snižuje riziko hospitalizace. Stále máme málo očkovaných mezi náctiletými a lidmi do 30 let. Tuto skupinu epidemie zasáhne a počet hospitalizovaných se zvýší,“ myslí si Kubek.

Lékař Jan Hnízdil ale v debatě podotkl, že nechápe, proč se očkují zdraví lidé. A také proč by se měli během pandemie testovat ti, kteří nemají příznaky.

HIV pozitivní je jako covid pozitivní

S vysvětlením opět přispěchal šéf České lékařské komory. „Ano, vakcínu aplikujeme zdravým lidem, a to právě proto, abychom zůstali zdraví. To je jako HIV pozitivita. Člověk nakažený tímto virem nemusí roky o této nemoci vědět, ale mezitím může nakazit strašnou spoustu lidí. To není pitomost, on je nemocný laboratorně,“ vysvětlil Kubek, proč je nutné testovat všechny.

Ten se v superdebatě rozčílil také nad postupem nové vlády, která podle něj málo motivuje k očkování. „Teď už se nebavíme o povinném očkování, o výhodách pro očkované. Naopak, vláda úplně kašle na dvě třetiny lidí, kteří se nechali očkovat,“ uzavřel Kubek.

Tagy: