Forsberg exkluzivně: Schick je top útočník, kterému nic nechybí. Škoda, že nenastoupí

Patrik Schick a Emil Forsberg. Bývalá fotbalová dvojčata z německého klubu RB Lipsko. Ve čtvrtek 24. března proti sobě měli nastoupit v kvalifikaci mistrovství světa 2022, kdy se Česko v Solně utká se Švédskem. Ale nestane se tak. Schick nestihl vyléčit zranění. Přesto na něj Forsberg vzpomíná v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Hodně jsme toho společně prožili, absolvovali zápasy v Lize mistrů i v bundeslize. Hrál v Lipsku opravdu skvěle, dával góly. Jen škoda, že nezůstal,“ vypráví Forsberg a kvality svého bývalého partnera z útoku RB Lipsko stále oceňuje: „Je to top útočník. Má velmi dobrou techniku práce s míčem. Umí si ho skvěle zpracovat a posouvat se k brance. K tomu je rychlý, výborně hlavičkuje a velmi dobře se orientuje v pokutovém území. Vlastně má všechno, co dobrý útočník potřebuje.“

Emil Forsberg (30 let)

Švédský fotbalový útočník, který má do 30. června 2025 smlouvu v německém bundesligovém klubu RB Lipsko.
Narodil se v Sundsvallu, šedesátitisícovém městě ležícím 370 kilometrů severně od Stockholmu. Profesionálními fotbalisty byli i jeho otec Leif a děda Lennart. Jeho manželka Shanga hrála v prvním týmu RB Lipsko. Mají spolu čtyřletou dceru.
Do profesionálního fotbalu vstoupil v GIF Sundsvall, odkud v lednu 2013 přestoupil za 300 tisíc eur do Malmö FF. Po dvou letech ho za 3,7 milionu eur koupil tým RB Lipsko.
V první bundeslize absolvoval za RB 149 utkání, vstřelil v nich 31 gólů. Další sto zápasů přidal v Lize mistrů a dalších pohárových soutěžích.
Za švédskou reprezentaci nastoupil do 67 duelů s bilancí 14 branek.

Forsberg ví, jakými peripetiemi si Schick v posledních měsících prošel. Po zranění z podzimu loňského roku, následovalo letos v únoru další. Ani jednou však nezmíní, že by ho těšilo, že Schick proti Švédsku v klíčovém duelu dodatečné kvalifikace nenastoupí.

Měl jste možnost mluvit s vaším bývalým spoluhráčem Patrikem Schickem o kvalifikaci mistrovství světa? Zvlášť když jste proti sobě hráli dva dny po losování 26. listopadu 2021.
Bohužel ne. Škoda, že to nevyšlo, ale nemluvili jsme spolu po losování. Oba však víme, že to bude velmi napínavý zápas. Mohl být o to víc, protože jsme spolu nějakou dobu působili v RB Lipsko.

Jak vlastně vzpomínáte na společné angažmá?
Jenom dobře. Hodně jsme toho společně prožili, absolvovali zápasy v Lize mistrů i bundeslize. Hrál v Lipsku opravdu skvěle, dával góly. Jen škoda, že nezůstal. Je to skutečně výborný útočník, což potvrzuje i nyní v Leverkusenu. Loni odehrál skvělé mistrovství Evropy.

Měl jste možnost ho poznat i z lidské stránky?
Ano a také to bylo skvělé. Sedli jsme si, bylo fajn si s ním povídat.

Nebylo by lepší, kdyby zůstal Schick v Lipsku?
(Smích) Těžko říct. Ale potom, co nyní předvádí v Leverkusenu, tak… Ale myslím, že on už teď zřejmě nepřemýšlí nad tím, co bylo v Lipsku. Zabývá se tím, co prožívá v současném klubu, aby se mu tam dařilo. Vždyť v této sezoně vstřelil už 20 gólů.

Čekal jste, že se druhou sezonu po přesunu do Leverkusenu takto střelecky prosadí?
Ano, v každém případě. Tím, že jsme spolu hráli, tak vím, jaké má kvality. Skutečně nejsem překvapený.

V čem je jeho síla?
Je to top útočník. Má velmi dobrou techniku práce s míčem. Umí si ho skvěle zpracovat a posouvat se k brance. K tomu je rychlý, výborně hlavičkuje a velmi dobře se orientuje v pokutovém území. Vlastně má všechno, co dobrý útočník potřebuje.

Má nějaké slabiny?
Poté, jak odehrál minulou sezonu a co předváděl do zranění, jsem u něj žádnou slabinu neviděl. Samozřejmě vím, že je poslední dobou zraněný, ale i to, že ho váš reprezentační trenér minulý týden nominoval k zápasu proti nám. O to hůř pro něj, že nakonec nebude moci nastoupit.

Patrik Schick má velmi dobrou techniku práce s míčem. Umí si ho skvěle zpracovat a posouvat se k brance. K tomu je rychlý, výborně hlavičkuje a velmi dobře se orientuje v pokutovém území. Vlastně má všechno, co dobrý útočník potřebuje.

I vy jste byl v lednu zraněný a vynechal tři bundesligová utkání. Už jste zcela fit?
Po zranění každému hráči chvíli trvá, než se dostane zpátky do rytmu. Potřeboval jsem pár zápasů k tomu, abych se dostal do formy, ale teď už jsem zpátky na sto procent a cítím se opravdu dobře. Fotbal, který nyní v RB hrajeme, mi velmi vyhovuje, je to vidět na celém týmu.

RB Lipsko po změně trenéra stoupá tabulkou.
Jasně, že mě to těší. Předchozích šest měsíců bylo těžkých a fotbal mě tak nebavil. Ale byla to zkušenost. V obou směrech, že jsme viděli, jak a kam se může situace vyvinout. Teď jsme se vrátili do správných kolejí, takže se nám snad bude dařit.

Co vlastně víte o českém fotbale?
Že nás čeká těžký a výkonnostně kvalitní soupeř. Odehráli jste loni dobré Euro. V týmu máte několik velmi dobrých fotbalistů, takže kvalifikace pro nás bude hodně těžká.

Viděl jste a napovědělo vám něco utkání Česko–Nizozemsko v osmifinále mistrovství Evropy 2021? Případně čtvrtfinále proti Dánsku?
Ano, viděl jsem oba zápasy. Proto jsem řekl, že jste odehráli dobré Euro, ukázali jste na něm kvalitu. V Češích jsem našel kompaktní mužstvo s obrovským nadšením, které dobře brání. V záloze máte dobré hráče. Totéž platí o útoku, pokud by hrál Patrik. Proto pro nás vzájemný duel nebude jednoduchý, narazí na sebe podobné týmy. Ale věřím v naše mužstvo a doufám, že postoupíme dál.

Jaké české hráče vlastně znáte?
Tomáše Součka z West Hamu United, který se tam prosadil hned po příchodu, udělal si jméno i v celé Premier League. Všiml jsem si, že je také dobrým hlavičkářem. Hlavně na něj si budeme muset dát pozor.

Jako útočník budete chtít překovat českého brankáře Tomáše Vaclíka. Co o něm víte?
Přiznám, že ne moc. Ale máme ještě dost času na přípravu, takže se určitě dozvím to důležité.

Odehráli jste loni dobré Euro, ukázali na něm kvalitu. V Češích jsem našel kompaktní mužstvo s obrovským nadšením, které dobře brání. V záloze máte dobré hráče. Totéž platí o útoku, pokud by hrál Patrik.

Jaký zápas se dá očekávat mezi Švédskem a Českem? Opatrný a defenzivní?
Asi ano, oboje, navíc bojovný. Čekám hodně duelů jeden na jednoho. Myslím, že to bude hodně těsné.

Jak jste zareagoval na los? Je Česko tím nejlehčím soupeřem z možných? Byly tam ještě Ukrajina, Rakousko, Polsko, Severní Makedonie a Turecko.
Ne, ne, to bych skutečně neřekl. Jste velmi těžký soupeř, se kterým to nebude jednoduché. Proto jsem také hned po losování varoval, že Češi jsou mnohem lepší, než si mnozí myslí. Vím, že se budeme muset vydat na sto procent, abychom využili šance a postoupili.

Jste rád, že nenarazíte hned v prvním zápase kvalifikace na Polsko s Robertem Lewandowským, který dal Švédsku na Euru dva góly?
No jo, ale pokud postoupíme přes Česko, tak na něj stejně narazíme. (Smích) Ale hlavu si z toho neděláme. Vždyť loni na mistrovství Evropy jsme Polsko porazili 3:2 a já jsem dal stejně jako on dva góly.

Co vás přimělo jít v roce 2015 z Malmö do RB Lipsko?
S tehdejším sportovním ředitelem Ralfem Rangnickem jsem vedl velmi dobré rozhovory a on mi ukázal, jakou cestou se chceme jako klub vydat. Chtěl jsem být součástí úspěšného příběhu RB Lipsko a zpětně vidím, že jsem se rozhodl při přestupu do Lipska správně.

Kolik jste měl informací, o co se vedení klubu snaží? Že je cílem bundesliga a Liga mistrů? Bylo právě to zajímavé?
Ralf mluvil o svých představách o klubu, že budeme postupně stoupat a pak hrát i na mezinárodní úrovni. Samozřejmě to tehdy znělo jako něco vzdáleného, ale ve skutečnosti se to stalo přesně tak, jak to předpověděl. (Smích) A já jsem prostě chtěl být součástí RB Lipsko a stále jsem.

Ale mnoho klubů také proti RB Lipsko protestovalo?
To bylo spíš na začátku. Pak se to postupně zmírňovalo a teď už o tom snad ani nikdo nemluví. Žádný klub se na venkovních zápasech obvykle nesetkává s potleskem. Když hraje Schalke v Dortmundu, domácí fanoušci ho tam určitě nevítají vlídně.

Jste velmi těžký soupeř, se kterým to nebude jednoduché. Proto jsem také hned po losování varoval, že Češi jsou mnohem lepší, než si mnozí myslí.

Smlouvu s RB Lipsko máte do roku 2025. Dodržíte ji? Uzavřete v Lipsku svou kariéru?
Nikdy nevíte, co se stane v budoucnu, zejména ve fotbale. Pokud mě bude bavit a já ho stále budu mít tak rád, proč bych nehrál dál. Já i moje rodina se tu cítíme velmi dobře. Co bude po skončení mé smlouvy, to se uvidí.

Jste v Lipsku spokojený? Ať fotbalově, tak i v životě?
Ano. Cítíme se velmi dobře, užíváme si krásného města, přírody kolem něj i přátelských lidí.

Tagy:
Švédsko Patrik Schick RB Lipsko fotbal Česko Emil Forsberg exkluzivní rozhovor Mistrovství světa ve fotbale sportovní kvalifikace