Fotbal není pro holky, ať se víc věnují plotně. Sexistický průšvih hráčů Příbrami

Tomáš Dočekal, kmenový hráč Příbrami momentálně hostující v Hostouni, má na ženy a fotbal poměrně specifický názor.

Skandál ohledně ženského fotbalu

Andrea Stašková o víkendu vstřelila hattrick v dresu Juventusu Turín, Barbora Votíková stojí v bráně Paris Saint-Germain. Zkrátka české sportovkyně v zahraničí skvěle reprezentují. Přesto se najdou tací, kteří si myslí, že fotbal není pro „něžné pohlaví“. Kupodivu sami profesionální fotbalisté. Klub 1. FK Příbram dokonce publikoval na sociálních sítích slova: „Měly by se víc věnovat plotně“.

Už před pěti lety zavanula českým fotbalem sexistická aféra. Utkání Sparty Praha v Brně skončilo k nelibosti hostů kvůli neodpískanému ofsajdu hráče Zbrojovky 3:3. Tato chyba šla za asistentkou rozhodčího Lucií Ratajovou.

Frustrovaný tehdejší sparťanský gólman Tomáš Koubek v emocích řekl, že „ženy by měly zůstat u plotny“. Za svůj výrok se zanedlouho omluvil, mrzel ho. Samotná Sparta dopředu excesu nemohla zabránit, protože slova padla v mixzóně mezi novináři.

To druholigová Příbram mohla nyní pro odvrácení trapasu udělat vše. Zaprvé nemusela natáčet video o tom, jaký mají hráči názor na ženský fotbal. Z nějakého zvláštního důvodu tak udělala. Ale zadruhé – když už klubový PR tým materiál posbíral a na kameru zaznělo to, co zaznělo – nemusel video publikovat. To každopádně spatřilo světlo světa a nastal poprask.

„Myslím si, že ženský by měly dělat něco jinýho,“ řekla známá tvář českých trávníků Tomáš Pilík. „Každý dělá, co ho baví, ale mně se to moc nelíbí,“ navázal Josef Obdržal. „Bez komentáře. Já se k tomu vyjadřovat nebudu, komentovat to nebudu – a oni ať nekomentujou nás a nes*rou se do nás,“ pokračoval Stanislav Vávra, aniž by se usmál.

Wow! Hezky hoši

To ale nebylo všechno. S nejostřejším názorem přišel 32letý útočník Tomáš Dočekal, který na podzim hostuje v Sokolu Hostouň. I proto jde zřejmě o dlouho dopředu předtočený materiál.

„Není to asi sport pro holky, asi by se měly věnovat víc plotně. Ale proč ne, když je to baví, ať hrajou,“ konstatoval Dočekal, který dříve patřil Viktorii Žižkov nebo Slavoji Vyšehrad.

S tím, jak video začalo kolovat na sociálních sítích, se spustila velká zloba. „Wow! Hezky, hoši, gratuluju! Osobnosti plné respektu, věřte mi, že po tomhle budete konečně slavní, o to se osobně postarám,“ vzkázala žena, která se fotbalem proslavila daleko více než Dočekal a spol. – Barbora Votíková, reprezentační gólmanka momentálně chytající v Paris Saint-Germain. Spadá tedy pod stejnou organizaci jako Lionel Messi.

„Proč prosím v dnešní době taková videa vznikají?!“ tázala se spoluhráčka Votíkové z reprezentace a sparťanka Kateřina Bužková. Podobných udivených reakcí se sešla řada.

PR tým Příbrami zřejmě pokračování nenatočí. I proto, že problematické video bylo během pondělního odpoledne smazáno.

Tagy:
fotbal ženský fotbal sport sexismus Barbora Votíková 1. FK Příbram Tomáš Dočekal Tomáš Pilík Andrea Stašková