Desítky lůžek a žádné soukromí. Tisíce lidí z Donbasu byly evakuovány do Ruska

Ze separatistického Donbasu na východě Ukrajiny již do Ruska uprchlo přes 50 tisíc lidí. Informoval o tom ruský ministr pro mimořádné situace Alexandr Čuprijan. Jde zejména o staré lidi, ženy a děti. Civilisté ze samozvaných republik z Doněcku a Luhansku jsou nyní v Rusku ubytovaní v provizorních ubikacích. Spí tak například ve sportovních halách, které se na čas staly jejich novým domovem. Na ploše hřiště jsou i desítky lůžek.

Čuprijan podle agentury TASS oznámil, že „ze dvou sousedních ukrajinských regionů“ bylo evakuováno 53 tisíc lidí. Ti byli do Ruska převezeni především autobusy a podle informací z Ruska rozděleni do 101 ubytovacích zařízení. Asi 400 z nich potřebovalo podle ruského ministra lékařskou pomoc.

Jde například o sportovní haly. V jedné takové ve městě Taganrog v rostovské oblasti jsou ubytovány desítky, možná stovky evakuovaných. Ti mají provizorní a velmi jednoduchá lůžka přímo na hrací ploše haly. Soukromí je nedostižným luxusem.

V rostovské oblasti, která s Doněckem a Luhanskem přímo sousedí, byla kvůli hromadné evakuaci obyvatel ze separatistických republik vyhlášena mimořádná situace. Vůdci těchto samozvaných republik zároveň vyhlásili mobilizaci.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov v rozhovoru s americkou televizní stanicí CBS kromě jiného prohlásil, že Rusko má informace o pohřbech civilistů, kteří kvůli akcím ukrajinských vojáků zahynuli, a že je ochotno podělit se o ně s americkým tiskem.

Ruských vojáků je na hranici s Ukrajinou až 200 tisíc

V Donbasu se v uplynulých dnech znovu rozhořely střety mezi vládními vojáky a ozbrojenými separatisty. Na mnoha místech jsou hlášena porušování příměří a Ukrajina hlásí mrtvé i zraněné vojáky.

Ukrajinští politici popírají, že za provokacemi v Dobasu je ukrajinská armáda. V sobotu Kyjev ohlásil dva své mrtvé vojáky a čtyři zraněné. Povstalci ze samozvané Luhanské lidové republiky naopak podle agentury TASS tvrdí, že si tam ukrajinská agrese vyžádala životy dvou civilistů.

Rusko má kolem Ukrajiny podle informací západních států, ale i Česka, až 200 tisíc vojáků, ačkoliv v uplynulých dnech Putin sliboval stahování svých vojáků z pohraničních oblastí. O rostoucím počtu ruských jednotek mluvil v neděli i ministr zahraničí Jan Lipavský.

Tagy: