Inferno v ulicích, Francie se změnila v bojovou zónu. Vrací se mi těžké vzpomínky, říká voják

Ve Francii vypukly nepokoje poté, co policista zastřelil mladíka.

Násilné protesty ve Francii jsou stále ostřejší. O posílení bezpečnostních složek žádá Lyon i Marseille

Rodina, přátelé, obyvatelé pařížského předměstí, kde žil. Ti všichni se v sobotu rozloučili s Nahelem. Úterní smrt mladého muže, kterého zastřelil policista při dopravní kontrole, se stala rozbuškou nepokojů, které teď Francii sužují. Bývalí vojáci, kteří v místech žijí, situaci připodobňují k válce.

Pohřeb Nahela se uskutečnil ve třech etapách. Nejprve rozloučením se zesnulým chlapcem, pak modlitbou ve Velké mešitě v Nanterre a následně uložením do hrobu na zdejším hřbitově. Nicméně násilnosti v ulicích Francie nepřestávají. Policie zadržela v noci na sobotu přes 1 300 lidí. To je více než za poslední tři dny dohromady. Zoufalá situace je v Lyonu a Marseilli. Násilí se šíří i do sousední Belgie.

ČTĚTE TAKÉ: Reportérka CNN Prima NEWS z Paříže: Během nepokojů nás napadli, kameramana zkopali

„Chtělo by je všechny pochytat a potrestat. Můj otec mě vždy srovnal holí, páskem,“ popsal CNN Prima NEWS Alžířan, který v Nanterre žije. Obednění, zátarasy, násilnosti a plameny. Toho se obává i Afghánec Alexandr, který studoval v Čechách a už 20 let žije ve Francii. „Nepřeju si to. Připomíná mi to válku v Afghánistánu, byli jsme vojáci. Když vidím tady v Paříži auta, zapálené budovy, budí to ve mně vzpomínky, které byly v mém srdci uzavřeny,“ popsal lámanou češtinou Alexander.

Reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá ve vysílání upozornila, že podobné nepokoje proběhly ve Francii už v roce 2005. Tehdy nicméně nehrál hlavní roli jeden důležitý faktor. „Teď máme sociální sítě, na kterých se mladí svolávají,“ vysvětlila. Dodala také, že právě sociálním sítím v důsledku nepokojů prakticky vyhlásil válku francouzský ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti. „Byl nekompromisní,“ doplnila reportérka.

Nepokoje sužují Francii od úterý, kdy policie zastřelila mladíka se severoafrickými kořeny, poté co neuposlechl její příkazy při silniční kontrole. Ani rekordních 45 tisíc policistů ve francouzských ulicích nedokázalo zabránit dalším a dalším výbuchům násilí. Během čtvrté noci od smrti 17letého mladíka natočili svědci na několika místech po celé zemi výtržníky pálící z ostrých zbraní.

Útoky se šíří i do dalších francouzských měst. Lyonští policisté mezitím potvrdili, že čtyři strážníci utrpěli zranění, když na ně někdo z projíždějícího skútru střílel z brokovnice. V Angers se krajně pravicoví nacionalisté s baseballovými pálkami pustili do rabujících lidí.

Tagy: