Otrávená holčička, udušený chlapec. Psycholožka odkryla příčinu tragických úmrtí ve Francii

rancie řeší drastické případy úmrtí malých dětí

Francie řeší drastické případy úmrtí malých dětí

Francií otřásly dva případy úmrtí malých dětí. V Saint-Nazaire nechal otec svého ročního synka celý den v rozpáleném autě. V Lyonu vedle toho ošetřovatelka v jeslích otrávila jedenáctiměsíční holčičku, protože chtěla umlčet její pláč.

Jsou to těžko uvěřitelné příběhy. Vinou dospělých přišly o život dvě malé děti. Případ otce, který nechal roční dítě uvězněné osm hodin v rozpáleném autě, kde se udusilo, policie šetří jako zabití z nedbalosti.

„Otec, který měl syna odvézt do jeslí, ho ráno nechal na parkovišti, odpracoval celou směnu, vrátil se do auta, kde pořád bylo dítě v sedačce a jel normálně domů. Teprve když mu volala žena, která šla syna vyzvednout a nenašla ho tam, zastavil a dítě vzadu našel. Volal okamžitě záchranku, ale batole už bylo dávno po smrti,“ uvedl novinář Laurent Huou.

Ve světě se podobné případy množí, dokonce má toto zanedbání už svůj název. Jde o syndrom zapomenutého dítěte. Rodiče jsou natolik pohlceni svými starostmi, že potomka z hlavy prostě vytěsní.

„Člověk se ocitne ve stavu jakési hypnózy, jede jakoby přepnutý na autopilota. Dělá jen rutinní úkony. Lidé jsou ve stresu, ve spěchu, a jak potlačují své potřeby, stejně bezohledně se pak chovají k ostatním,“ vysvětlila psycholožka Ilana Waserscztajnová.

V druhém otřesném případě, který se stal v soukromé školce v Lyonu, šlo také o stres. Tentokrát ale žena jednala s jasným úmyslem. Mladá ošetřovatelka, která nastoupila na své první místo, nemohla utišit ani ne roční plačící holčičku. V záchvatu vzteku a zoufalství jí nalila do úst čisticí prostředek.

„Jsem úplně zděšená. Člověk sem dává dítě, aby se o něj co nejlépe postarali a oni jsou tu schopni zaměstnat někoho, kdo vám dítě zabije, když zapláče,“ sdělila místní obyvatelka Janine.

Podle svědectví dalších rodičů měla školka velký problém s personálem. Zatímco počet dětí stále stoupal, špatně placené učitelky odcházely. Vedení proto zřejmě snížilo nároky na ty, které přijímalo. Jedenáctiměsíční holčička na to doplatila životem.

Tagy:
dítě Francie Lyon stres úmrtí děti Saint-Nazaire syndrom zapomenutého dítěte