Francouzská vláda znárodní svůj „ČEZ“. Jaderný gigant EDF tak bude mít plně pod kontrolou

Francouzská vláda chystá úplné znárodnění EDF.

Jádro a plyn jako zelená investice

Francouzská vláda chystá úplné znárodnění energetické společnosti EDF, uvedla ve středu podle agentury Reuters premiérka Élisabeth Borneová. Akcie společnosti po jejím výroku prudce zpevnily. Francouzský stát nyní vlastní 84 procent akcií tohoto zadluženého jaderného giganta.

„Potvrzuji vám, že stát má v úmyslu kontrolovat sto procent kapitálu EDF,“ uvedla Borneová ve svém projevu v dolní komoře parlamentu. V promluvě formulovala priority své menšinové vlády.

Společnost EDF nabrala zpoždění a překročila rozpočet při stavbě jaderných elektráren ve Francii a v Británii. Potýká se také s korozí u některých svých stárnoucích reaktorů. Polovina jejích reaktorů ve Francii je nyní mimo provoz.

Roli hrály i volby

Energetický podnik dále poškodilo vládou nastavené pravidlo, podle něhož musí elektřinu prodávat konkurentům se slevou. Nařízení přišlo před dubnovými prezidentskými volbami, v nichž Emmanuel Macron obhajoval mandát. Podle Reuters se tak snažil odvrátit hněv veřejnosti kvůli rostoucím účtům za energii.

EDF odhaduje ušlý zisk na 18,5 miliardy eur (458,4 miliardy korun) a předpokládá, že prodej elektřiny se slevou ji bude stát kolem 10,2 miliardy eur. Její dluh se letos zvýší o 40 procent na více než 61 miliard eur, napsala agentura Reuters.

Možnost úplného znárodnění EDF naznačil Macron už na začátku tohoto roku. Znovuzvolený prezident hodlá ze společnosti učinit hlavní pilíř masivních investic do nových jaderných reaktorů. Kolem 16:50 SELČ si akcie EDF na burze v Paříži připisovaly bezmála jedenáct procent.

Tagy: