Západ si rozdělil obnovu Ukrajiny. USA se postarají o Charkov, Česko má „černého Petra“

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal na konferenci ve Švýcarsku představil plán pro obnovu Ukrajiny. Kromě finanční pomoci by se na rekonstrukci poničeného území měly podílet partnerské země Západu. Na mapě, kterou ukrajinský premiér představil zástupcům jednotlivých zemí, je i rozdělení jednotlivých částí země. Česko si vytáhlo „černého Petra“, a to v podobě Luhanska, které nyní okupuje Rusko.

Na konferenci k obnově Ukrajiny se ve švýcarském Luganu sešlo 40 zástupců zemí, které se podílejí na pomoci napadené zemi. Všichni se shodli na tom, že mezinárodní spolupráci na poválečné obnově Ukrajiny by měl provázet důraz na institucionální reformy, transparentnost a udržitelnost.

Švýcarský prezident Igazio Cassis oznámil, že se v Luganu spustil „proces obnovy Ukrajiny na mezinárodní úrovni“. „Prezentovali jsme principy, které tvoří její základy,“ zdůraznil. Celý proces by měl řídit Kyjev a pomoci by měly země nejen finančně. Šmyhal představil konkrétní mapu, která Ukrajinu rozděluje na několik celků či měst, na něž by se měly západní země zaměřit.

Účastníci konference v právně nezávazném prohlášení uvedli, že se k „plánu obnovy a rozvoje Ukrajiny“, který prezentoval Šmyhal, hlásí a zemi budou podporovat dlouhodobě.

USA a Turecko by se měly postarat o Charkov. Řecko podle návrhu dostalo na starost obnovu přístavního města Mariupol, Dánsko město Mykolajiv, Německo Čenihiv. Pobaltské státy – Litva, Lotyšsko, Estonsko – by se zaměřily na Žytomyrskou oblast. Polsko by mělo pomoci s obnovou Donbasu. Na Česko, Švédsko a Finsko by podle návrhu připadla obnova Luhanské oblasti.

Ta je však nyní okupovaná ruskou armádou a není příliš pravděpodobné, že by se Rusko z území stáhlo. Totéž platí i pro Donbas. Šmyhal na konferenci zdůraznil, že se jedná o návrhy spolupráce, které nejsou definitivní.

Česko ve Švýcarsku zastupoval premiér Petr Fiala. „Upřímně řečeno, nevím, kdy bude moci plnohodnotná rekonstrukce Ukrajiny začít, ale vím, že musíme být připraveni. S opravováním některých poničených měst již začít můžeme, aby se mohli lidé vrátit domů,“ konstatoval předseda vlády na konferenci. Česko si jako předsednická země EU vytyčila jako jednu z priorit právě spolupráci na obnově Ukrajiny.

Ukrajinský premiér uvedl, že na rekonstrukci vlasti bude potřeba zhruba 750 miliard dolarů, tedy 17,8 bilionu korun. Fiala slíbil, že Česko nadále bude Ukrajině pomáhat, například skrze dodávky zbraní. Dodal, že jakmile utichnou boje, má se do obnovy Ukrajiny zapojit celý civilizovaný svět.

Tagy: