Skandál ve Francii: Senátor měl kvůli sexu zdrogovat političku. Policie u něj našla extázi

Šestašedesátiletého francouzského senátora Joëla Guerriaua zadržela policie a při razii v jeho bydlišti nalezla extázi. Politik čelí vyšetřování z údajného zdrogování 48leté poslankyně Sandrine Jossové s cílem sexuálního zneužití, uvedla agentura Reuters. Hrozí mu až pět let ve vězení a pokuta ve výši 75 tisíc eur (1,8 milionu korun). Sám nařčení odmítá. Jeho strana jej suspendovala s „okamžitou platností“ a rozhodne o jeho trvalém vyloučení.

Senátor čelí obvinění, že své kolegyni podal „látku, jež může ovlivnit rozlišovací schopnosti nebo kontrolu nad jejím jednáním, za účelem znásilnění nebo sexuálního útoku a z držení a užívání drog“, sdělil Reuters senátorův právník Remi-Pierre Drai. „Můj klient bude bojovat, aby dokázal, že své kolegyni a dlouhodobé přítelkyni nikdy nechtěl podat žádnou látku a zneužít ji,“ uvedl dříve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda volá po registru sexuálních delikventů. Expert však varuje před možnými riziky

Podle Julie Minkowské, právničky poškozené, se poslankyni udělalo špatně poté, co u senátora doma vypila skleničku šampaňského. Zároveň ho prý viděla s malým plastovým sáčkem s bílou látkou, proto věří, že se ji nápojem pokusil omámit.

Státní zastupitelství potvrdilo, že Guerriau byl zadržen již ve středu večer. Podle úřadu existuje podezření, že poslankyni podal extázi, kterou v jeho bydlišti policie našla při razii, informoval portál Politico. „Sandrine Jossová je stále otřesená. S Joëlem Guerriauem byli přátelé zhruba deset let, plně mu věřila,“ sdělila právnička Minkowská agentuře AFP.

Fotografie penisu

Oba politici kandidují ze stejného volebního obvodu Loire-Atlantique. Guerriau reprezentuje stranu Horizonty (Horizons), zatímco Jossová působí v Demokratickém hnutí (Mouvement démocrate), obě uskupení jsou součástí vládnoucí koalice.

Nejde přitom o první senátorův skandál. V roce 2016 se na jeho profilu na sociální síti X (dříve Twitter) objevil příspěvek řešící formu vládnutí po svržení Islámského státu. U běžného politického sdělení však bylo připojena detailní fotografie penisu. Tehdy tvrdil, že mu hackeři napadli účet a podá stížnost. Z jeho kanceláře později přišlo upřesnění s tím, že šlo o „zákeřný čin nebo nešikovnost“ jednoho z jejích pracovníků, informoval portál La Depeche.

Vyloučení ze strany?

Vedení strany Horizonty je podle slov předsedy Édourda Philippa „hluboce otřeseno skutečnostmi, které stojí za obviněními“. Jednomyslně proto rozhodlo o okamžitém suspendování senátora, které bude následovat disciplinární řízení, jež by mohlo vést k jeho permanentnímu vyloučení. Philipp to podle deníku Le Point sdělil agentuře AFP.

Senátorův spolustraník a ministr životního prostředí, udržitelného rozvoje a energetiky Christophe Béchu prohlásil, že Guerriau nemůže zůstat ve straně, i kdyby o jeho akcích panovaly byť jen sebemenší pochyby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francie se děsí násilí a rabování. Matka policistou zastřeleného mladíka svolala další pochod

Tagy: