Rusové otevírají vlastní McDonald’s a volí bizarní názvy. Ve hře je pět variant

McDonalds loni v Rusku a na Ukrajině utržil asi dvě miliardy dolarů (téměř 47 miliard korun). To bylo zhruba devět procent jeho celosvětových tržeb.

Rusové tvoří vlastní značky

Veselý a chutný (Fun and Tasty), Jenom tak (Just Like That) nebo Ten samý (The Same One). Pod jedním z těchto názvů se v brzké době v Rusku otevřou bývalé pobočky fasfoodového řetězce McDonald’s. Podle agentury Moskva si totiž tato původně americká společnost zažádala o registraci značek u Ruské agentury pro patenty a ochranné známky (Rospatent).

„Žádosti o registraci již byly podány společnosti Rospatent. Zatím však není definitivně rozhodnuto, který z nich bude vybrán. Žádný z názvů nevypadá jako McDonald's. S největší pravděpodobností bude vybrán název podobný slavnému reklamnímu sloganu sítě,“ uvedla agentura Moskva s tím, že několik názvů již bylo zamítnuto. Právě na ně už měly práva jiné firmy.

Podle webu americké CNN tak zůstává ve hře celkem pět názvů. Mezi další možné varianty patří Otevřená kasa (Open Checkout) nebo zkratka MC, která by byla psaná latinkou. Prvotní písmeno a logo slavného „mekáče“ by tudíž mohlo být zachováno. Zatím není jasné, zda budou názvy psané v azbuce nebo si ponesou anglický název.

Společnost McDonald's vstoupila na ruský trh před více než třiceti lety a vlastnila tam celkem 850 poboček. Bezprostředně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu uzavřela 847 z nich. Koncem minulého týdne oznámila, že se na ruský trh neplánuje vracet a veškerá svá aktiva prodá současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Největší prodejce hamburgerů na světě uvedl, že firma bude následně v Rusku působit pod jiným názvem.

Zahraniční média spekulovala o tom, jaký název si oblíbený fastfood ponese. Web 9news například informoval o tom, že Rusové obdrželi registraci ochranné známky pro značku „Strýček Váňa“, jehož logo se nápadně podobá značce McDonald’s. Mnozí proto předpokládali, že právě to bude nový název pro burgerový fastfood. Nyní to ale vypadá, že z původního nápadu sešlo.

McDonald's v Rusku a na Ukrajině utržil miliardy dolarů

Transakce mezi firmou McDonald's a Alexandrem Govorem by měla být dokončena v nadcházejících týdnech. Smlouva předpokládá, že zaměstnanci budou v převzatých restauracích dál pracovat alespoň dva roky, a to za srovnatelných podmínek jako dosud. Govor také bude až do ukončení transakce platit mzdy zaměstnancům firmy ve 45 ruských regionech.

Alexandr Govor provozuje restaurace McDonald's v Rusku na základě franšízové smlouvy od roku 2015, a to prostřednictvím své firmy GiD LLC. Za tu dobu pomohl řetězci expandovat až na Sibiř, kde provozuje 25 restaurací. Finanční podmínky, za kterých své restaurace v Rusku prodá, McDonald's nesdělil.

Firma McDonald's loni v Rusku a na Ukrajině utržila asi dvě miliardy dolarů, tedy téměř 47 miliard korun. Šlo o zhruba devět procent celosvětových tržeb firmy.

Tagy: