GALERIE: Neapol velkolepě odhalila sochu Maradony. Pomůže Argentinec ke třetímu titulu?

Italská Neapol vzdala další poctu své fotbalové legendě Diegu Maradonovi. Rok po jeho smrti odhalil klub na svém stadionu sochu světového šampiona z roku 1986. Maradona dotáhl Neapol v letech 1987 a 1990 k jediným dvěma titulům v italské lize. Je otázkou, zda jeho „přítomnost“ nepomůže i ke třetímu. Neapol zatím italskou ligu vede.

Slavnostní odhalení se konalo v neděli před ligovým zápasem s Laziem Řím, které neapolský tým ve svátečním duelu rozdrtil jednoznačně 4:0. Do ceremoniálu se zapojili také diváci, z fotografií je vidět, že díky světýlkům vytvořili úchvatnou atmosféru.

„Chtěli jsme Diega připomenout výborným výkonem. Moc to pro nás znamenalo, že jsme ho mohli uctít,“ uvedl po vítězném utkání útočník Lorenzo Insigne. „Žádal jsem, aby nám pustili v šatně televizi, abychom to celé mohli vidět, ale řekli mi, ať se radši soustředíme na zápas. Tak se na to podívám později,“ prozradil úřadující mistr Evropy.

Maradona působil v klubu v letech 1984 až 1991 a dal za něj 115 gólů, což ho řadí na třetí místo v historické tabulce střelců. Více branek nastříleli jen Slovák Marek Hamšík (121) a Belgičan Dries Mertens, který se díky dvěma nedělním zásahům proti Laziu trefil za Neapol 139krát.

Domácí hráči navíc nastoupili ve speciálních dresech s podobiznou Maradony, který v letech 1987 a 1990 dotáhl Neapol k doposud jediným dvěma titulům v italské lize. Poté, co slavný Argentinec loni v listopadu podlehl v 60 letech infarktu, po něm v Neapoli pojmenovali stadion.

Zda socha Maradony pomůže Neapoli ke třetímu titulu v historii, není ještě jasné. Svěřenci trenéra Maurizia Sarriho ale mají po 14 odehraných duelech dobře nakročeno. S 35 body jsou zatím ve vedení, o 3 body před druhým AC Milán. Inter Milán ztrácí další bod.

Tagy:
Diego Maradona Itálie vzpomínky socha titul fotbal sport Serie A ceremoniál SSC Neapol dresy SS Lazio Maurizio Sarri Lorenzo Insigne Marek Hamšík AC Milan SSC Napoli FC Internazionale Milano Dries Mertens