OBRAZEM: Supervzácná stíhačka i americké monstrum. NATO v Ostravě odkryla trumfy

V ostravském Mošnově o víkendu probíhají tradiční Dny NATO – největší bezpečnostní přehlídka v Evropě. Aliance na ní předvádí nejmodernější techniku hned z 19 zemí. Tahákem jsou především stíhačky F-35 Lightning II nebo raketomet HIMARS, který boduje na Ukrajině. Jak to na akci v sobotu vypadalo?

Už od roku 2001 se po prázdninách sjíždějí do Ostravy všichni fanoušci vojenské techniky. Zdejší Dny NATO se v průběhu let vypracovaly na největší bezpečnostní přehlídku v Evropě. Organizátoři letošního ročníku přichystali pro návštěvníky hned několik novinek, uvádí web NATO Days.

Víkendová akce, která obyčejně probíhá o třetím zářijovém víkendu na letišti v Mošnově, je zdarma. Možná i proto opět přilákala tisíce návštěvníků z celé republiky i zahraničí, zejména z Polska. Už v sobotu ráno se kolem letiště tvořily několikakilometrové fronty. Na místo dorazil i premiér Petr Fiala (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Mošnově začaly dny NATO. Představí unikátní stíhačky F-35 i z Ukrajiny proslulý HIMARS

Dnů NATO se letos účastní hned 19 zemí, největší personální zastoupení má česká armáda. Jedním z hlavních taháků je ukázka pětice nejmodernějších stíhaček F-35 Lightning II, které chce nakoupit i tuzemská vláda. Do Česka přiletěla i speciální varianta letounu určená na letadlové lodě.

Návštěvníci mohou ve vzduchu i na zemi obdivovat také legendární stroje F-16 nebo letouny Eurofighter Typhoon. Příznivce robustnější techniky pak potěší brazilský gigantický transportní letoun Embraer C-390 nebo americký Boeing C-17 Globemaster III. Jeho maximální vzletová hmotnost je neuvěřitelných 263 tun.

Jako tradičně diváci zhlédli přelety akrobatických skupin, vojenské výsadky nebo armádní show. Ve vzduchu září v Mošnově i proslulý vrtulník Black Hawk, tentokrát ve slovenských barvách.

Poprvé mohou lidé vidět také nové americké helikoptéry AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, kterými česká armáda nahrazuje ruskou techniku

HIMARS v Ostravě

Také příznivci pozemních strojů si víkendovou akci v Ostravě užívají naplno. Organizátoři dopředu lákali například na salvový raketomet HIMARS americké armády, který využívají Ukrajinci v probíhající válce. Na Dnech NATO se předvádí také polská houfnice AHS Krab.

Na ostravském letišti mohou diváci spatřit také populární turecký dron Bayraktar, který se kvůli válce na Ukrajině rovněž proslavil po celém světě.

„Celkem se návštěvníci můžou v průběhu víkendu těšit na 45 leteckých a 42 pozemních dynamických ukázek, které budou trvat skoro 21 hodin. Devět a půl hodiny zábavy nabídnou letecké ukázky a jedenáct hodin ukázky pozemní,“ stálo před akcí na webu NATO Days.

Kompletní seznam techniky, která je k vidění v Ostravě, naleznete zde.

Tagy: