OBRAZEM: Stovky milionů korun a týdny dřiny. Jak se proměnily obce zasažené tornádem?

Nikdo z postižených obcí na jižní Moravě netušil, jak se jim 24. června změní život. Řádění tornáda lidem bralo střechy nad hlavou, celé domovy i životy. Díky lidské solidaritě, pomoci záchranářů i dobrovolníkům se však postižené oblasti snaží obnovit to, co vzdušný vír zničil. Práce nekončí, už nyní se však obce proměnily k nepoznání. Podívejte se na letecké snímky z roku 2018, z konce června – po řadění tornáda – a z konce července, kdy na obnově pracovaly tisíce lidí.

Řádění tornáda postihlo nejhůře čtyři obce – Mikulčice, Lužice, Hrušky a Moravskou Novou Ves. Lidé přišli o vše, desítky domů musely být kvůli narušení statiky srovnány se zemí. Češi z celé republiky však neváhali a začali vybírat finanční i materiální pomoc.

Stovky lidí nabídly pomocnou ruku a mnozí na místo neštěstí přijeli osobně. Společně s obyvateli obcí odklízeli trosky a opravovali, co se dalo. Díky společné práci je na fotografiích vidět, jak se postižené obce po řádění tornáda a měsíci odklízecích prací proměnily.

Tagy: