Gaudreau byl na MS v Česku nepolapitelný. Ve svém posledním zápase ale na Dostála nevyzrál

Na letošním mistrovství světa v Česku byl hnacím motorem amerického hokejového výběru, který s nevídanou lehkostí drtil své soupeře v ostravské skupině B. Johnny Gaudreau pak postup do play-off oslavil společně se svými spoluhráči v tuzemském nočním podniku. Tým USA napěchovaný hvězdami NHL svou spanilou jízdu zakončil již ve čtvrtfinále, kde podlehl domácím Čechům 0:1. V pátek přišla velmi smutná zpráva, která šokovala celý hokejový svět. Gaudreau zemřel spolu se svým bratrem při dopravní nehodě, bylo mu 31 let.

Johnny Gaudreau byl na hokejovém MS v Česku 2024 společně s Bradym Tkachukem, Matthewem Boldym či Sethem Jonesem jednou z hlavních opor amerického výběru. Spojené státy na letošním šampionátu utvořily neobvykle silný tým, což z nich dělalo jednoho z hlavních favoritů na titul mistra světa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gaudreau a smutná spojitost s Českem. Zesnulý hokejista nahrál Jágrovi na poslední gól v NHL

Američané ostravskou skupinou B prošli bez větších potíží. Sice nestačili na výborně hrající Švédy a rovněž si nechali otočit zápas se Slováky, s nimiž nakonec prohráli po prodloužení 4:5. Obranou dalších týmů ale procházeli jako nůž máslem. Za sedm zápasů nastříleli neuvěřitelných 37 gólů – více než kterýkoliv jiný výběr.

Gaudreau byl doslova hnacím motorem americké ofenzivy. Během základní skupiny vsítil tři branky a na dalších osm nahrál. Postup ze skupiny pak Američané oslavili v ostravském nočním podniku, přičemž si vychutnávali české pivo.

Na play-off se tým USA přesunul do Prahy, kde odehrál čtvrtfinálový duel s domácími Čechy. V té chvíli se americký brankostroj zasekl. Gaudreau, Tkachuk a Boldy hledali marně recept, jak překonat výborně chytajícího Lukáše Dostála. Češi po jediném gólu Pavla Zachy udolali Američany 1:0 a postoupili do semifinále. Nakonec dosáhli až na zlato.

Turnaj, který pro české fanoušky dopadl jako ta nejkrásnější pohádka, má nicméně po aktuálních zprávách z USA hořký dozvuk. Asi málokdo čekal, že čtvrtfinálový zápas proti České republice bude vůbec posledním hokejovým duelem, který Johnny Gaudreau odehraje.

Ve čtvrtek totiž v pouhých 31 letech zemřel společně se svým bratrem při dopravní nehodě. Smutnou zprávu již potvrdil tým Columbus Blue Jackets, za který Gaudreau odehrál poslední dvě sezony.

Nejvíce se mu ale dařilo v Calgary Flames. V tomto kanadském týmu působil mezi lety 2014 a 2022. V sezoně 2021-22 Gaudreau nasbíral během základní části úctyhodných 115 bodů. V kanadském bodování skončil druhý hned za „nepolapitelným“ Connorem McDavidem. Celkově v NHL nastoupil do 763 zápasů, v nichž zaznamenal 743 bodů za 243 gólů a 500 asistencí.

Češi si šikovného amerického hokejistu budou pamatovat i z dalšího důvodu. V roce 2017 Gaudreau nahrál Jaromíru Jágrovi na jeho 766. gól. Šlo o poslední branku, kterou česká hokejová legenda v kanadsko-americké soutěži vsítila.

VIDEO: Gudas prozradil, co se dělo na svatbě Pastrňáka

Tagy:
Ostrava Jaromír Jágr hokej USA sport Praha Lukáš Dostál MS v hokeji 2024 Johnny Gaudreau