Gazdík: Babišova vláda je otřesná, Zemanovi odborníci by však byli možná ještě horší

Hlasování o nedůvěře vládě není na stole a vláda si toho je vědoma, protože opozice ví, že případná vláda odborníků pod taktovkou prezidenta Miloše Zemana by situaci mohla řešit ještě hůře, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS poslanec hnutí STAN Petr Gazdík. Podle něj je nadále nutné tlačit na vládu, aby se začal připravovat návrat dětí do škol.

„Řešení požáru není odvolat hasiče a přivolat jiné. Pro tuto chvíli nemáme volební zákon, a přestože vláda hasí požár špatně, řešením v tuto chvíli není odvolání vlády,“ uvedl bývalý předseda hnutí STAN k otázce, zda je ve hře vyslovení nedůvěry kabinetu.

Hrozila by podle něj další vláda odborníků pod vedením prezidenta Miloše Zemana, což podle Gazdíka není řešení. „Vláda Andreje Babiše je tragická a otřesná v řešení krize, nevím ale, jestli by vláda Miloše Zemana nebyla ještě horší,“ sdělil.

Za současnou situaci podle něj nemůže ani tak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jako sám Babiš. „Premiér Babiš si vybral pana Blatného jako ministra zdravotnictví. To, že ho neposlouchá a chce si všechno řídit sám, je další problém. Nevím, jestli je odpovědí výměna ministrů. Vláda místo vládnutí řeší politikaření,“ řekl Gazdík.

Vyjádřil se také k možné dodávce ruské vakcíny Sputnik V. „Jsme země EU a mělo by se u nás očkovat schválenými vakcínami. Pokud bude Sputnik schválený Evropskou lékovou agenturou, rád se jím nechám očkovat. Druhá věc je politika. Vakcína se jmenuje Sputnik, já nechci být satelitem Ruska,“ uvedl.

Když bude nejhůř, půjdu se přivázat před ministerstvo školství

Podle Gazdíka je nadále prioritou plánovat návrat dětí do škol. „Jednou ten pokles nastane a křivka se zlomí a v takovém případě bude nejdůležitější, aby se děti vrátily do škol. Připravujeme je o jejich mládí, vědomosti a sociální kontakty. Jedna z cest, která k tomu vede, je očkování učitelů,“ sdělil.

Děti se podle něj mají vracet do škol v různých místech podle tamní epidemiologické situace. „Teď je čas, aby se vláda začala konečně připravovat, aby to neřešila na poslední chvíli,“ uvedl.

Snaží se proto tlačit na ministra školství Roberta Plagu (za ANO). „Můžeme chtít leccos, nicméně je otázka, jestli to pan ministr udělá. Ta hlavní páka na vládu je hlasování o nedůvěře vládě – a to není aktuální. S tímhle s námi vláda jedná, protože ví, že tohle nepřichází v úvahu. Tlučeme na dveře a budeme tlouct dál. Když bude nejhůř, půjdu se přivázat před ministerstvo školství,“ řekl.

Tagy: