Naučili jsme se, že co stát spustí, nefunguje. Gazdík kritizuje očkovací registr

Petr Gazdík v pořadu 360 na CNN Prima NEWS

Jeden považuje první den spuštění rezervačního systému pro očkování proti covidu za úspěch, druhý si myslí pravý opak. Poslanec Julius Špičák (ANO) v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS prohlásil, že pozitivní je zejména to, že se stihla registrovat čtvrtina seniorů nad 80 let. Právě ti měli jako první možnost se na očkování přihlásit. Poslanec za opoziční hnutí STAN Petr Gazdík naopak kritizoval problémy, které páteční spuštění celého systému provázely.

„Očekával jsem zádrhele, ale i přes pár zádrhelů systém běžel a data jsou pozitivní. Jestliže se zaregistrovala čtvrtina celé skupiny, tak to nelze brát jako neúspěch. Devět tisíc seniorů dostalo termín, co bychom za první den chtěli víc?“ řekl Špičák. Do skupiny lidí ve věku nad 80 let spadá v České republice zhruba 440 tisíc osob, přibližně 110 tisíc z nic se během pátku k očkování přihlásilo.

Gazdík ale se zástupcem vládní strany razantně nesouhlasí. „Považuji za demagogii, když někdo říká, že čísla z dneška jsou slušná. Ještě jak to probíhalo, to zklamání lidí...“ narážel poslanec Starostů na problémy se zpožděním posíláním PIN kódů přes SMS zprávy nebo chyby ohledně neplatných rodných čísel. Největší ohlas ale vyvolal čtyřiadvacetiletý student IT technologií Filip Šedivý, který dokázal systém přeprogramovat a i se zadáním správného věku se dokázal vklínit mezi seniory.

„Naučili jsme se, že to, co stát spouští, nefunguje. U vlády je to od jara několikátý příklad. Selhává ale hlavně v komunikaci, starostové i hejtmani si na to také stěžují. Vláda jede na marketing a na dobré počasí, není ale stavěná na špatné situace,“ pokračoval Gazdík v kritice.

Špičák si ale stojí za tím, že systém fungoval a neznepokojuje ho ani fakt, že podle odborníků nebo opozičních poslanců je počet rezervačních termínů zatím velice nízký. „Není potřeba nic uspěchávat, systém bude nabíhat s tím, jak budou přicházet dávky. Vstupují do toho nepředvídatelné faktory jako zpožděná dodávka od Pfizeru, s tím se nepočítalo,“ řekl Špicar. Americká společnost Pfizer opravdu v pátek oznámila, že dodávka vakcíny proti covidu do Evropy bude mít zpoždění. To znepokojilo například ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Očkování je potřeba, shodli se hosté

Když pomineme rezervační systém, Gazdík si stěžoval zejména na vládní komunikaci směrem k občanům, ale i hejtmanům. „V rámci zájmu země o uvolnění opatření je potřeba komunikovat. Očkovací kampaň je totálně nedostatečná, zatím ani neproběhla,“ uvedl Gazdík.

Ve svém okolí vidí lidi, kteří se opravdu chtějí nechat očkovat, také si ale všímá občanů, kteří vakcínu odmítají. „Problém je ale ve střední generaci, kde se lidé nechtějí naočkovat. Někteří dokonce pracují s lidmi nebo s dětmi. Jedná se i o lékaře. To považuji za hrůzné a doufám, že společnými silami se podaří vysvětlit, že očkování je potřeba,“ zdůraznil poslanec hnutí STAN.

To byla jediná věc, na které se oba hosté pořadu shodli. „Já kritéria splňuji, takže jsem se nechal hned naočkovat. Jednoznačně to doporučuji, očkování je potřeba,“ notoval si Špičák s Gazdíkem.

Tagy: