Gazdík: Zemanovo vyzdvižení Prymuly? Je to spíš jeho ministr, než Babišův

Petr Gazdík

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem, v němž komentoval vládní opatření proti koronaviru. Jak projev hodnotí politici? Jak postupovat u lidí, kteří odmítají roušky? A měla by se konat ceremonie předávání státního vyznamenání na Pražském hradě, jak to Zeman plánuje? Hosty pořadu 360° byli nově zvolená senátorka Miroslava Němcová (ODS), poslanci Jaroslav Foldyna (SPD) s Petrem Gazdíkem (STAN) a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Samotný projev hodnotí pozvaní politici různě. Foldyna s Filipem jej hodnotí kladně. Dle poslance SPD šlo o skutečně státnický projev, Filip pak vyzdvihl jeho jednoduchost a přímočarost.

Nově jmenované senátorce Miroslavě Němcové naopak v projevu chyběla naděje. Bývalý předseda hnutí STAN Gazdík připustil, že projev byl na poměry Zemana smířlivý, ale v porovnání například se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou stále odlišný. „Prezident se bohužel doposud příliš nevyjadřoval. Těch chvil, kdy mohl vystoupit, bylo několik. Na druhou stranu musím uznat, že jeho projev neobsahoval obvyklých 10 minut nenávisti, ale byl opravdu smířlivý,“ řekl Gazdík ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nenošení roušek bychom řešili hlavně domluvou, shodli se Němcová s Foldynou

Zeman v projevu vyzdvihl i ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Podle předsedy komunistů byl prostor, který mu prezident věnoval, adekvátní. Gazdík pak připomněl vazbu Prymuly na Zemana. „Pan ministr Prymula je víc ministrem Miloše Zemana než Andreje Babiše, takže chápu sympatie pana prezidenta k panu ministrovi,“ řekl Gazdík.

Prymula má z rukou prezidenta dokonce obdržet Řád bílého lva za svůj podíl na zvládnutí jarní první vlny epidemie. Zeman však sklízí kritiku za to, že trvá na konání ceremoniálu 28. října, byť ustoupil od toho, aby se jej účastnili poslanci, senátoři, vláda a pozvaní hosté. Nyní by se slavnostního aktu měli účastnit jen prezident, vyznamenaní a lidé zajišťující ceremoniál.

Podle Vojtěcha Filipa aktuálně není důležité, zda se akt uskuteční, ale hlavní je zvládnout i nynější vlnu pandemie koronaviru. Gazdík možné konání kritizoval. „Mělo by to být v režimu, který nepřipomíná papalášství,“ řekl Gazdík a zmínil, že běžní občané jsou vyzýváni k tomu, aby nechodili ven, zatímco na Pražském hradě probíhá slavnost, kam má, mimo jiné, jít i ministr zdravotnictví.

Miroslava Němcová s Jaroslavem Foldynou hovořili i o možných sankcích pro lidi, kteří odmítají nosit roušky. Němcová řekla, že by spíše byla na straně domluvy, než nějakých pokut. „Trvám na tom, že ta domluva působí,“ řekla nově zvolená senátorka. Podobně hovořil i Foldyna. Ten by k represím přistoupil pouze v těžkých případech. Jedním z nich je podle něj i akce v pražském podniku, kde se hosté bavili a popíjeli alkohol i po zavírací době.

Tagy: