Generál Pavel oficiálně ohlásil kandidaturu na Hrad. Jsem připravený dál sloužit, řekl

Generál Petr Pavel během oznámení o kandidatuře na prezidenta.

Petr Pavel zahájil prezidentskou kampaň

Chci, aby se politika znovu stala službou lidem. Těmito slovy bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně oznámil svou kandidaturu na prezidenta republiky a zahájil volební kampaň. Zdůraznil, že do boje vstupuje jako nezávislý kandidát.

„Jsem připravený pokračovat ve službě, není nám jedno, jaká Česká republika bude. Jsem připraven a jdu do toho,“ řekl Pavel před novináři.

„Zvykli jsme si hodnotit politiku a politiky podle příliš nízké příčky. Nechci tolerovat, že někteří z politiků nejdou příkladem. Nesmířím se s tím, že politici hledají mezery v zákonech a ohýbají pravidla. Chci, aby se politika znovu stala službou lidem,“ uvedl mimo jiné kandidát.

Poté se vyjádřil ke svému členství v komunistické straně, které bylo v médiích mnohokrát přetřásáno. „Někdy se až příliš věnujeme pitvání minulosti a historie, místo abychom se věnovali budoucnosti. Měli bychom mnohem více energie zaměřit na současné a budoucí problémy,“ reagoval.

Podpořila ho také jeho manželka. „Manžel má zkušenosti nejen s krizemi, ale hlavně praxi v jednání ve složitých situacích. Mohl by vrátit České republice dobré jméno ve světě, jako se mu to již několikrát podařilo,“ pronesla Eva Pavlová.

Pavel již dříve uvedl, že do voleb jde jako nezávislý kandidát. Potřebuje tedy nasbírat 50 tisíc podpisů občanů. Motivaci zapojit se do boje o Pražský hrad zdůvodnil tím, že chce pomáhat Česku v těžké době, kdy čelí několika krizím a také důsledkům války na Ukrajině.

O své kandidatuře komunikoval i s koalicí Spolu. „Kdyby se rozhodli mě podpořit, tak to neodmítnu, ale nechci být jmenován jako jejich kandidát,“ vysvětlil.

Pavel je podle průzkumů veřejného mínění i podle sázkových kanceláří společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem hlavním favoritem voleb. Zda se do nich přihlásí i bývalý premiér Babiš, ale zatím není jisté. Své rozhodnutí chce oznámit zřejmě až na konci října.

Mezi další potvrzené účastníky voleb patří mimo jiné předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček.

Tagy: