Pekovou prověřuje policie. Modlete se za Putina, zamezil šíření virů z Ukrajiny, řekla

Policisté se zajímají o rozhovor s molekulární genetičkou Soňou Pekovou, který poskytla Svobodnému rádiu. Stanice opakovaně dává prostor konspiračním teoriím. Peková zde například hovořila o biologických laboratořích na Ukrajině a vyzvala k modlitbám za ruského prezidenta Vladimira Putina. Upozornila na to redakce iDNES.

V úvodu rozhovoru, který publikovalo Svobodné rádio letos 6. dubna, Peková hovořila o covidu a škodlivosti očkování proti této nemoci. Poté, co hovořila o další možné podzimní covidové vlně, se zmínila o laboratořích na Ukrajině.

„Já to chci říct, možná půjdu k výslechu, ale všichni vědí, že na Ukrajině byly biologické laboratoře. To je informace, kterou já mám léta, to není novinka. Nemluvilo se o tom, prostě to tak je. Sleduji tento obor a prostě to vím,“ řekla Peková. Během pandemie covidu na sebe molekulární genetička upozornila například předpovědí, že virus brzy zmizí a šířením nepodložených zpráv o očkování.

Molekulární genetička stejně jako ruští představitelé tvrdí, že biolaboratoře na Ukrajině experimentují se smrtícími patogeny. Média upozorňují, že se jedná o oživení staré konspirační lži.

Že se na Ukrajině pracovalo s nebezpečnými patogeny, Peková zopakovala několikrát. „Tam, kde se na začátku bombardovalo, to koreluje s tím, kde byly ty laboratoře,“ má jasno molekulární genetička.

Poté vyzvala k modlitbě za ruského prezidenta Vladimira Putina. „Chci říct a poprosit, aby se každý pomodlil za zdraví pana Putina. Protože tím, že tam roztřískal a rozbombardoval ty laboratoře, způsobil, že žádná vlna virů nebude. Byly tam věci, které by vlnu spustit mohly. On to věděl a možná se mu nelíbilo, že to má na prahu svého vlastního domova,“ tvrdí Peková.

„Modlitbu mu dejte, patří mu dík za to, že to roztřískal. Modlitbu dejte potichu, aby vás neslyšel nějaký kamarád a vy jste nemuseli k výslechu. Jako třeba já,“ dodala Peková s tím, že Spojené státy laboratoře na Ukrajinu umístily proto, že je nemohou mít legálně na svém území.

Když redakce iDNES chtěla Pekovou poprosit o vyjádření, řekla jen: „Tak to mě tedy rušíte. Děkuji za zavolání.“ Telefonát ukončila a na SMS zprávy dosud nezareagovala.

„Na základě informací z médií byla tato věc předána Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia. Pokud bude vyhodnoceno, že jednání naplňuje skutkovou podstatu nějakého z trestných činů, tak bezpochyby dojde k zahájení úkonů trestního řízení. S ohledem na platnou legislativu však nelze blíže cokoliv specifikovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Tagy: