Mariupol padl, tvrdí Rusové. O město se ale dál bojuje, Azovstal je ostřelován

Ruští vojáci pózují pro fotografii poblíž závodu Azovstal v Mariupolu. (18.4.2022)

Mariupol ovládli Rusové

Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, řekl podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentu Putinovi. Zbývající ukrajinští obránci jsou prý zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal. Šojgu navrhl Putinovi neútočit, nechce ohrozit ruské vojáky. Poradce starosty ale večer uvedl, že ruské síly dál bombardují a ostřelují Azovstal. Ve městě se také bojuje o tramvajové depo.

Ruští vojáci mají zatím údajně jen pokračovat v blokádě Azovstalu. „Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný,“ řekl ve čtvrtek Putin šéfovi resortu obrany během setkání v Kremlu. Podle Reuters své rozhodnutí zdůvodnil snahou ochránit životy ruských vojáků. „Není třeba lézt do těchto katakomb a plazit se podzemím těchto průmyslových zařízení. Zablokujte tuto industriální oblast tak, aby nemohla proletět ani moucha,“ řekl Putin.

Ruský prezident podle Reuters rovněž prohlásil, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem a raněným bude poskytnuta lékařská péče. Šojgu Putinovi dříve sdělil, že v areálu rozsáhlého metalurgického komplexu se podle něj nachází více než dva tisíce ukrajinských bojovníků.

Rusko se rozhodlo pro blokádu Azovstalu, protože ho nemůže dobýt silou, reagoval poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podle agentury Reuters. „Utrpěli tam (Rusové) velké ztráty. Naši obránci ho nadále drží,“ dodal Arestovyč.

„Šojgu prezidentovi Putinovi o takzvaném dobytí Mariupolu lhal,“ píše Ukrajinská pravda. Web poukázal, že Šojgu sice mluvil o ovládnutí města, ale zároveň řekl, že „zakončení operace“ v tamních ocelárnách potrvá ještě „tři nebo čtyři“ dny. Také ruská služba stanice BBC uvedla, že velení ukrajinské armády dnes nehlásilo žádné významné změny v první frontové linii.

Ruské tvrzení zpochybnil také poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Ve čtvrtek večer uvedl, že Rusové právě bombardují a ostřelují Azovstal. Ve městě se bojuje i o tramvajové depo, které je dosti vzdálené od oceláren, uvedl na sociální síti Telegram. O dalších pokusech ruských jednotek dobýt námořní přístav a ocelárny v Mariupolu se zmiňuje i večerní hlášení ukrajinského generálního štábu o situaci na bojišti.

Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar řekl novináři listu The Washington Post, který se s ním dokázal spojit přes satelitní telefon, že ukrajinští vojáci v ocelárnách jsou obklíčeni, ale pokračují v obraně. Ruské síly podle něj na ocelárny útočily dva dny, ale nedokázaly je dobýt a ztratily tři tanky, dvě bojová vozidla pěchoty, jeden obrněný transportér a „spoustu pěšáků“.

Největší vojenský zločin 21. století

Na satelitních snímcích z okolí obléhaného ukrajinského města Mariupol je vidět hromadný hrob, který se v posledních týdnech rozšířil a obsahuje více než 200 nových hrobů, uvedla ve čtvrtek soukromá americká společnost Maxar Technologies. Pohřebiště se podle ní nachází v blízkosti hřbitova ve městě Manhuš, které leží asi 20 kilometrů západně od Mariupolu. Maxar Technologies porovnávala satelitní snímky oblasti pořízené v polovině března se snímky z poloviny dubna. Podle jejích závěrů se pohřebiště začalo rozšiřovat mezi 23. a 26. březnem.

Poradce Andrjuščenko podle BBC ještě dříve uvedl, že do masových hrobů v obci Manhuš svážejí Rusové těla lidí zabitých v Mariupolu a že jde o snahu skrýt válečné zločiny.

Mariupolská radnice odhadla, že v těchto hrobech by Rusové mohli pohřbít tři až devět tisíc obyvatel města. Starosta Vadym Bojčenko podle listu Ukrajinská pravda prohlásil, že v Mariupolu byl spáchán „největší vojenský zločin 21. století“, „nový Babí Jar“ a vyzval k ukončení „genocidy“.

V rokli Babí Jar u Kyjeva za druhé světové války německé okupační jednotky za přispění ukrajinských kolaborantů zavraždily desetitisíce Židů, Romů, Ukrajinců i Rusů.

Rusko se k těmto obviněním dosud nevyjádřilo. Do Manhuše dosud nedorazili zahraniční zpravodajové, dodala BBC.

Moskva vybízela ke složení zbraní

Ukrajinské úřady v uplynulých dnech uvedly, že v Azovstalu jsou stovky civilistů, včetně žen, dětí a seniorů, kteří se tam schovali před ruským ostřelováním a bombardováním města. Ocelárny a železárny Azovstal jsou považovány za poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve strategicky důležitém Mariupolu. Moskva několikrát vyzvala tamní obránce, aby složili zbraně, ti něco takového dosud odmítali.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ve čtvrtek vyzvala Rusko, aby umožnilo evakuaci civilistů i zraněných vojáků. „Je tam kolem tisíce civilistů a 500 zraněných vojáků. Ti všichni dnes musí být z Azovstalu vyproštěni,“ uvedla na Facebooku. Mariupolský starosta Vadym Bojčenko podle Reuters řekl, že na evakuaci čekalo ve čtvrtek asi 200 lidí, ale žádné autobusy pro ně ani do tří hodin odpoledne místního času (14:00 SELČ) nepřijely. Ve středu se podle něj podařilo z města odjet 80 lidem.

Ruské jednotky obléhají Mariupol od začátku března. Proruští separatisté z takzvané Doněcké lidové republiky, kteří se podílejí na ruském obléhání a dobývání města, v úterý ohlásili útok na Azovstal. Ukrajinští činitelé obviňovali ruské síly, že na hutní komplex shazují extrémně silné bomby.

Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21 tisíc obyvatel. Ve městě podle úřadů zůstává kolem sto tisíc lidí. Před počátkem invaze 24. února ve městě žilo zhruba 400 tisíc lidí.

Tagy: